Conciërge van 2017 in het zonnetje

In februari schreef D66 Midden Brabant voor de achtste keer de verkiezing van de Conciërge van het jaar uit. Uitnodigingen om deel te nemen werden verstuurd aan alle basisscholen voor gewoon en voor speciaal onderwijs in Tilburg, Goirle, Waalwijk, Dongen, Loon op Zand en Hilvarenbeek. Dit jaar valt de eer toe aan Ton Hopmans, conciërge van basisschool voor speciaal onderwijs Zonnesteen, Generaal Smutslaan 11 in Tilburg. De prijs wordt daar dinsdag 27 juni om 12.30 uur uitgereikt door Peter van Gool, fractievoorzitter D66 Tilburg.

De conciërge is de spil van de school, de vraagbaak voor ouders en kinderen, helpende hand van leerkrachten en directie. De conciërge van een school zet zich in opdat kinderen zich veilig en welkom voelen in een persoonlijke leeromgeving. Ook in 2017 wil D66 met deze activiteit scholen de kans bieden aan de regio te laten zien hoezeer zij hun conciërge waarderen.

Uit het juryrapport: “Ton Hopmans blijkt een steun en toeverlaat te zijn. Hij staat altijd klaar voor iedereen, doet allerlei klussen en schijnt een echt ‘manusje van alles’ te zijn.” De school geeft aan dat hij soms al een klus geklaard heeft als de teamleden er nog over nadenken! Hij is altijd als eerste op school en zorgt dat de koffie klaarstaat als alle teamleden binnenkomen.

“Zeker op een school voor speciaal onderwijs is het fijn als de conciërge een goede band heeft met de leerlingen en een vertrouwd gezicht is. Leerlingen noemen hem ‘onze topper’ en geven aan dat hij toch zeker 98% van de tijd goede zin heeft! Ook blijkt dat Ton extra kwaliteiten heeft: zo is hij een verdienstelijk tekenaar, gaat hij zingend en fluitend door de school, kan hij als de beste feestjes organiseren en heeft hij een sterk ontwikkeld gevoel voor mode. Hij draagt T-shirts met bijzondere opschriften en loopt soms op sokken of slippers door de school.”

De school stuurde de jury een collage met foto’s van leerlingen en medewerkers die grote kartonnen spreekwolken omhoog houden met uitspraken over waarom ze Ton zo goed vinden. Leuk detail is, dat Ton deze spreekwolken (zonder tekst) gemaakt heeft, zonder te weten dat dit was voor zijn eigen deelname aan Conciërge van het jaar. In het midden van de collage geven enkele leraren uitgebreid en met humor aan waarom ze vinden dat Ton de conciërge van het jaar moet zijn. Hierdoor was de inzending niet alleen origineel, ook werd duidelijk waarom de leerlingen en de leraren Ton zo waarderen. De kop in de collage spreekt boekdelen: “Wij zijn Zonnesteen, Ton laat ons stralen!”

foto: Peter van Gool (tilburg.d66.nl)

Gerelateerd Nieuws