GGz Breburg pakt roken aan

GGz Breburg wil het aantal rokers terugdringen in de groep van mensen met een psychische stoornis. De instelling voor geestelijke gezondheidszorg heeft daarom een nieuw rookbeleid ontwikkeld.

Hoewel het aantal rokers landelijk gezien in totaal een stuk lager ligt dan een aantal jaar geleden, blijft het roken bij mensen met een psychische stoornis op gelijk niveau. Dat is volgens de instelling een van de redenen waarom de levensverwachting bij deze groep mensen een stuk lager ligt.

Het nieuwe rookbeleid is samen met de cliënten ontwikkeld. Volgens projectleider Maaike Heeren was er meer weerstand verwacht bij de cliënten, maar veel mensen blijken juist te willen stoppen met roken. Volgens Heeren is het vooral in de geestelijke gezondheidszorg belangrijk dat het roken aangepakt wordt: “Roken is niet alleen ontzettend schadelijk voor de gezondheid. Het kan ook een ongunstig effect hebben op het beloop van psychische stoornissen en kan de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden. Daarnaast is brandveiligheid een belangrijk aspect.”

Gerelateerd Nieuws