Chirurgen ETZ: “Opereer niet elke liesbreuk”

Tilburg – Uit onderzoek van de liesbreukchirurgen van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg, blijkt dat een operatie niet altijd de beste optie is. Wanneer een liesbreuk alléén via een echo aangetoond kan worden, houdt circa een kwart van de geopereerde patiënten last van chronische klachten.

Het onderzoek werd gedaan door chirurg in opleiding Ludo van Hout. Hij heeft de dossiers van 162 patiënten (179 liesbreukoperaties) bestudeerd. Deze zijn naar aanleiding van een echo, in de periode van 2006 tot 2014, aan hun liesbreuk geopereerd. Maar liefst 25 procent van deze patiënten bleef na de operatie last houden van chronische pijnklachten. “Normaal gesproken blijft dit beperkt tot maximaal 3 à 5 procent van alle liesbreukpatiënten”, stelt Van Hout.

Volgens Van Hout is het verklaarbaar dat pijn in de lies niet altijd door een breuk wordt veroorzaakt. Er komen namelijk meerdere spieren en pezen samen in de liesstreek die pijn kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld door een ontsteking, heupartrose of rughernia. Afgaan op een echo waarop een minuscuul breukje te zien is, is volgens hem niet raadzaam.

Het advies van Ludo van Hout aan zorgverleners is om heel terughoudend te zijn met het maken van echo’s voor liesbreuken en ook terughoudend te zijn met het opereren van liesbreuken die alleen via een echo worden aangetoond. Want vaak leidt zo’n operatie alleen maar tot meer ellende.

Omroep Tilburg