Universiteit Tilburg en F.U.S.T. steunen protesten tegen langstudeerboete

Foto: Pexels

Universiteiten in Nederland en studentenvakbond Federal Union Students Tilburg (F.U.S.T.) steunen de studenten en docenten die in Utrecht gaan demonstreren tegen het beleid van de overheid. Studenten protesteren tegen de invoering van de langstudeerboete, terwijl hoogleraren en andere medewerkers zich verzetten tegen de geplande bezuinigingen in het hoger onderwijs.

Het bestuur van de Universiteit van Tilburg heeft verklaard: “De consequenties voor de kennisontwikkeling in Nederland en de toekomst van jonge generaties zijn enorm.” De Brabantse onderwijsinstelling benadrukt het belang van vreedzaam protest tegen onder andere de langstudeerboete om de toekomst van de universiteit veilig te stellen.

Bezuinigingen

De aanstaande coalitie van PVV, VVD, BBB en NSC wil de komende jaren ongeveer een miljard euro bezuinigen op het hoger onderwijs. Volgens de overkoepelende organisatie Universiteiten van Nederland zijn deze bezuinigingen gigantisch en ondoordacht en zullen ze de toekomst van jongeren in Nederland schaden.

Daarnaast wil de coalitie dat studenten die meer dan één jaar langer over hun studie doen, jaarlijks 3000 euro extra betalen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) waarschuwt dat dit leidt tot meer mentale druk op studenten en de ongelijkheid verder zal vergroten.

F.U.S.T.

Ook de Tilburgse studentenvakbond F.U.S.T. was actief betrokken en zelfs aanwezig bij de protesten. “Ons standpunt is dat je hartstikke hard wordt afgestraft. Mensen die thuis moeten werken, mensen met een handicap worden er gewoon ‘bijgenaaid’. Het lijkt erop dat studeren straks gewoon weer een luxe wordt,” vertelt oprichter van de studentenvakbond Thijs Jansen.

Volgens Jansen zijn de langstudeerboete en dergelijke plotselinge beslissingen nooit opgenomen in de verkiezingsplannen. “Studenten armoede lijkt niet meer serieus genomen te worden. Het is mega frustrerend om dit te zien”, vertelt Jansen. “Ik heb mensen in mijn directe kringen die nu van alles moeten overwegen. Bijvoorbeeld of ze überhaupt nog een jaar kunnen studeren. Collegegeld en alle andere kosten blijven stijgen. Mensen die het al slecht  hadden gaan het nog moeilijker krijgen.” Daarom krijgt deze campagne volgens de oprichter van F.U.S.T. nog een staartje. “We zijn nog niet klaar we beginnen pas net.”

Grote opkomst verwacht

Er wordt op zaterdag 29 juni een grote opkomst verwacht van zowel studenten als universiteitsmedewerkers. Samen willen ze de regering overtuigen om de voorgenomen bezuinigingen en de langstudeerboete te heroverwegen en in plaats daarvan te investeren in een toekomst waarin onderwijs en onderzoek centraal staan.

LEES OOK:
Amber (22) had veel financiële stress met burn-out als gevolg

Tristan Kans