Maatregelen op Wethouder Baggermanlaan: 30 km/u en een zebrapad

De Wethouder Baggermanlaan
Een foto van de Wethouder Baggermanlaan (Bron: Google Maps)

Op de Wethouder Baggermanlaan mag je binnenkort nog maar 30 kilometer per uur rijden en er komt een zebrapad ter hoogte van de Fatimastraat. Bijna een jaar geleden dienden verschillende partijen hierover de motie ‘Veilig oversteken’ in en wethouder Grashoff wil de weg grondig aanpakken.

Het doel van de operatie is om de verkeersveiligheid op de Wethouder Baggermanlaan te verbeteren. Dit doet wethouder Grashoff onder andere door terug te schalen van maximaal 50 kilometer per uur naar 30 kilometer per uur.

Maar wanneer de maximumsnelheid omlaag gaat, wil dat niet meteen zeggen dat iedereen zich er ook aan houdt. Daarom stelt Grashoff voor om de weg te versmallen naar iets minder dan zes meter breed, want dat is op dit moment nog zo’n zeven meter. ‘’Dit zou de weg geloofwaardiger maken als een 30 km/uur zone’’, geeft het college aan.

Daarnaast voegt de gemeente permanente drempels toe aan de weg. ‘’Hierdoor zal de snelheid van het verkeer echt omlaaggaan. Dit maakt het mogelijk om een zebrapad ter hoogte van de Fatimastraat op een logische en veilige manier in te passen.’’ Een deel van de weg tussen Ringbaan Zuid en Fatimastraat passen we niet aan , omdat dit belangrijk is voor bevoorrading van het AaBe-terrein en als route voor openbaar vervoer.

De tijdelijke optie

Het gaat om een permanente herinrichting, die eigenlijk pas op een later moment zou plaatsvinden. Maar deze optie is volgens het college beter dan een tijdelijke herinrichting. Hierbij zouden tijdelijke drempels – net als op de Besterdring – geplaatst worden en zou de weg niet minder breed gemaakt worden.

Uit een verkeerskundige analyse blijkt dat er met die tijdelijke oplossingen geen geloofwaardige en veilige inrichting te realiseren valt. ‘’We moeten duidelijke, snelheidsremmende maatregelen nemen om de snelheidsverlaging duidelijk te maken’’, geeft het college aan in een raadsbrief.

De kosten

De permanente herinrichting van de Wethouder Baggermanlaan is bijna twee keer zo duur als de tijdelijke optie. Die kost namelijk 205.000 euro ten opzichte van iets meer dan 100.000. ‘’In verhouding met de kosten voor een tijdelijke inrichting en de te verwachten extra kosten voor onderhoud is een definitievere inrichting kosteneffectiever en duurzamer’’, laat de gemeente weten in de raadsbrief.

De maatregelen zouden ergens in de loop van 2025 uitgevoerd kunnen worden.

LEES OOK:
Aanleg nieuw fietspad door het Leijpark van start

Eline Smits