Onias Landveld wordt nieuwe stadsdichter

TILBURG – De nieuwe stadsdichter is bekendgemaakt: Onias Landveld, geboren in 1985 in Paramaribo en sinds 1998 woonachtig in Tilburg, wacht de eervolle, maar lastige taak om Martin Beversluis op te volgen. Hij heeft naar eigen zeggen “Grote, belangrijke schoenen te vullen.”

In een ontspannen, informele sfeer maakt wethouder Marcelle Hendrickx bekend dat de 32-jarige Onias Landveld de nieuwe stadsdichter van Tilburg zal worden. Het doel van het stadsdichterschap is volgens Hendrickx om de kwaliteit van de stad op cultureel gebied te promoten en te laten zien dat de makers genoeg in zich hebben om dit te verwezenlijken. “Makers heb je op heel veel verschillende terreinen en gelukkig ook op het gebied van literatuur en poëzie in alle vormen en maten. Heel wat mooie namen hebben de revue gepasseerd en het is de jury wederom gelukt een nieuwe stadsdichter voor te dragen.”

Waarom de keuze gevallen is op Onias Landveld wordt duidelijk gemaakt door waarnemend juryvoorzitter Ingrid Luycks: “Een stadsdichter is natuurlijk iemand die iets heeft met de stad. We proberen telkens weer nieuwe groepen in de samenleving aan te boren en die te interesseren voor poëzie. Tegenwoordig wordt er niet altijd meer een dichtbundel gelezen maar gaat het meer over performances, Spoken Word, Rap; allemaal nieuwe vormen van poëzie. Bij de longlist zaten YouTubefilmpjes met voordrachten van Onias en daar werd de jury meteen door gegrepen. We zitten in een tijd van polarisatie en vluchtelingenproblematiek en in Onias vinden we iemand die juist probeert mensen te verbinden. Hij staat heel erg open voor wat hier gebeurt, gaat op zoek naar de identiteit van de stad en zit boordevol plannen om nieuwe groepen mensen, vooral jongeren, te enthousiasmeren voor poëzie. Hij is in staat om door middel van taal op een natuurlijke manier verbinding te maken, met name met jong talent. Daarnaast is Onias van de vorm en heeft zijn werk een ijzersterke inhoud.”

Onias vindt het een geweldige eer om de volgende stadsdichter te zijn. “Ik heb grote, belangrijke schoenen te vullen want Martin Beversluis heeft geweldig werk verricht. Maar ik heb ook mijn eigen plan, voor mij is Tilburg taal en dat is een concept dat ik uit wil dragen. Ik wil jongeren enthousiasmeren voor verschillende uitingen van literatuur en hen leren hun stem te gebruiken en een veilige plek te creëren. Talentontwikkeling vind ik belangrijk. Ik ben pas op latere leeftijd in contact gekomen met poëzie en de eerste keer dat ik op het podium stond tijdens Podiumvlees voelde als thuiskomen. Op deze manier is het verder gerold. Ik ben op zoek gegaan en kwam met steeds meer mensen in contact en toen werd ik gebeld voor het stadsdichterschap waar ik heel veel zin in heb. Tilburg biedt genoeg mogelijkheden, het is een bruisende stad die constant in ontwikkeling is en daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.