Politie test geweldplegers op alcohol- en drugsgebruik

TILBURG – Verdachten die worden aangehouden voor het plegen van een geweldmisdrijf, worden sinds 1 juli onder meer gecontroleerd op alcohol- en drugsgebruik.

De Wet middelenonderzoek bij geweldplegers trad op 1 januari in werking. In het eerste halfjaar werd de wet alleen op kleine schaal toegepast en is enkel op alcohol getest. Vanaf 1 juli test de politie ook op drugs en wordt de wet landelijk uitgerold. De politie moet wel aanwijzingen hebben dat geweld onder invloed van alcohol of drugs is gepleegd.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gebruik van alcohol en sommige drugs belangrijke risicofactoren zijn voor geweldpleging. In Nederland heeft 26 tot 43% van het geweld te maken met alcohol, terwijl ook drugs zoals cocaïne, amfetamine en methamfetamine de drempel verlagen om geweld te plegen. Geweld onder invloed leidt bovendien vaak tot veel zwaarder letsel.

Wanneer uit het middelenonderzoek blijkt dat geweld is gepleegd onder invloed van drugs, moet de verdachte rekening houden met een hogere strafeis. Dit varieert van een hogere boete of langere taak- of celstraf tot bijzondere voorwaarden zoals een alcoholverbod om herhaling te voorkomen en verslaving aan te pakken. Alcohol- en drugstesten worden niet alleen ingezet bij geweld tegen personen, maar ook bij vandalisme en dierenmishandeling. Nederland loopt hierin voorop: het is tot nu toe het enige land waar op alcohol en drugs kan worden getest om een zwaardere straf te kunnen eisen bij geweld onder invloed.

Gerelateerd Nieuws