Zo denken de gemeenten uit de regio over opgevoerde fatbikes

De gemeenten Tilburg, Oisterwijk, Goirle en Gilze-Rijen waren niet op de hoogte van de petitie over opgevoerde fatbikes. Meerdere organisaties en vijftig gemeenten in Nederland riepen dinsdag de Tweede Kamer op om meer te doen tegen het voertuig.

In de petitie wordt gesteld dat fatbikes voor onveilige situaties in het verkeer zorgen. Het is niet de eerste keer dat de overheid wordt gevraagd om maatregelen te nemen om het aantal ongelukken te verminderen. Het kenniscentrum voor letselpreventie, VeiligheidNL, pleit voor een verbod op opgevoerde elektrische fietsen voor kinderen onder de 16 jaar.

Landelijke trend

Een woordvoerder van de gemeente Tilburg vertelt dat ze de landelijke trend van opgevoerde fatbikes, met de bijbehorende verkeersonveiligheid en ongelukken, opmerken. “Ook in Tilburg zien we veel fatbikes, waarvan een aantal ongetwijfeld is opgevoerd. Een ernstig ongeluk met een (opgevoerde) fatbike is ons in Tilburg tot nu toe bespaard gebleven, maar we vrezen dat dit zal veranderen.”

In de gemeenten Goirle, Oisterwijk en Gilze-Rijen zijn geen ongelukken met fatbikes gebeurd. De woordvoerder van de gemeente Goirle geeft echter aan wel meer overlast te ervaren door fatbikes. “We zien een toename van fatbikes in onze gemeente en krijgen steeds meer meldingen van overlast door jongeren op fatbikes.”

Kinderen leren over verkeersveiligheid

Gemeente Gilze-Rijen kan zich vinden in de woorden van de woordvoerders. “Wij zien risico’s in de toenemende snelheidsverschillen op het fietspad. Fatbikes, zeker wanneer ze zijn opgevoerd, dragen bij aan dit risico,” aldus de woordvoerder. De gemeente tracht via het basis- en middelbaar onderwijs kinderen bewust te maken van verkeersveiligheid. “We besteden aandacht aan veilige deelname aan het verkeer, vergroten van verkeersbewustzijn en toetsen van verkeerskennis.”

Landelijke maatregelen

De gemeenten hebben zelf geen bevoegdheid om actie te ondernemen tegen dit groeiende probleem. Het is aan de landelijke politiek om maatregelen te treffen. De woordvoerder van de gemeente Oisterwijk volgt daarom nauwlettend de ontwikkelingen. “Het opvoeren van het elektrische systeem van fatbikes is ongewenst en de handhaving hiervan is een taak voor de politie. We volgen met interesse de landelijke discussie die mogelijk zal leiden tot nieuwe regels voor dit type voertuig. Dit zal ook invloed hebben op hoe we in de gemeente Oisterwijk omgaan met verkeersveiligheid.”

De gemeente Goirle heeft al een idee over een passende maatregel. “Een verbod op het gebruik van fatbikes door jongeren onder de 16 jaar zou wenselijk zijn, maar dit moet dan wel een landelijke regel worden.”

‘Ministerie maakt zich zorgen’

Eind maart presenteerde demissionair minster Mark Harbers een plan om het opvoeren van elektrische fietsten tegen te gaan. Daar vallen de fatbikes ook onder. Daarin staat dat het ministerie zich ook zorgen maakt over deze ontwikkeling. ‘De aanpak om het opvoeren van elektrische fietsen tegen te gaan, wordt geborgd in het meerjarenplan fietsveiligheid en wordt daarmee ook onderdeel van het monitoringsplan dat daarvoor ontwikkeld wordt’, aldus Harbers.

LEES OOK:
Mensen met fatbikes opgelet: politie gaat strenger controleren

Vanessa Spaanderman