Tilburg – Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis werkt al een geruime tijd aan de invoering van een nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD).
Het oude systeem werkte nog met diverse systemen op de locaties ETZ Elisabeth, ETZ TweeSteden en ETZ Waalwijk. Daar gaat verandering in komen. Men gaat overstappen naar één elektronisch patiëntendossier.
Na intensieve voorbereidingen is het aftellen begonnen bij het ETZ. In de nacht van vrijdag 30 op zaterdag 31 maart, paasweekend, is het zover: men stapt live over op het nieuwe systeem, waarbij zeker 4000 computers moeten worden getest. Weliswaar geen millenniumnacht maar wel net zo spannend voor alle betrokkenen. “Vanaf januari 2018 zijn er ongeveer 5000 medewerkers getraind om met het nieuwe EPD-systeem te werken”, aldus programmamanager Eric Polman.
Alleen geautoriseerde medewerkers van het ziekenhuis zijn bevoegd om een dossier in te zien en op te vragen. Privacy is hierbij zeker zeer belangrijk. Behalve medisch specialisten en verpleegkundigen in het ziekenhuis hebben ook de eerstelijns zorgverleners, zoals de huisarts en de verloskundige, toegang tot het EPD.
In het EPD staan medische gegevens, waaronder onderzoeksresultaten, een overzicht van medicijnen, allergieën en behandelplannen. Ook worden naam- en adresgegevens, correspondentie met uw huisarts en dergelijke in dit dossier bewaard.
‘MijnETZ’ is onderdeel van het nieuwe EPD. Dit is een patiëntenportaal waar je digitaal kunt meekijken in je eigen dossier. Ook kan je op een veilige manier zelf afspraken maken of je uitslagen bekijken. Vanuit huis met een computer, tablet of smartphone. Dit patiëntenportaal ‘MijnETZ’ gaat, net als het nieuwe EPD, live op 31 maart.
Vanaf 31 maart werkt het ziekenhuis op alle locaties met aanmeldzuilen. Aanmelden bij de balie is dan niet meer nodig.
Bij deze zuilen meld je jezelf aan met een patiëntenpas en kan je meteen plaatsnemen in de wachtruimte van desbetreffende poli.
De privacy is volgens het ziekenhuis goed geregeld en de dossiers worden goed bewaakt. Indien een patiënt geen toestemming geeft voor het gebruik van zijn medische gegevens, kan men in principe die patiënt niet of niet goed behandelen. Dit wordt hoogstwaarschijnlijk nog een aandachtspuntje!