De algemene winnaar van de Comedy Wildlife Photography Awards is Mark Fitzpatrick. Mark won met een foto van een schildpad die er duidelijk genoeg van heeft en zijn ‘middelvinger’ opsteekt. En de blije gup op de foto van Roland Kranitz die het publiek heeft gekozen als winnaar zingt een overwinningsliedje: O sole mio. Maar er waren ook nog zes winnaars in andere categorieën (Creatures of the sea, land, air, Junior) en tien ‘Highly recommended’.
Herkenbaarheid en humor: perfecte combinatie
De situaties en de uitdrukkingen op de gezichten van de dieren zijn heel herkenbaar en soms onweerstaanbaar grappig. Zeker in combinatie met de bijschriften. Die combinatie blijkt erg goed te werken: zo leuk kan natuur ook zijn!
De winnaars zijn dit jaar online bekendgemaakt. Vrijdag 30 oktober opent de tentoonstelling in het museum, dit jaar in een aparte zaal op de eerste verdieping. Want de foto’s komen zo nog beter tot hun recht. Bovendien zijn er in de vitrines ook dieren te zien die een link hebben met de foto’s. Zo is er een leeuw, een ezelspinguïn, een mantelbaviaan en, allicht, een eekhoorn.
Aandacht voor behoud van de natuur
Het initiatief voor de Comedy Wildlife Photography Awards is in het leven geroepen door Tom Sullam en Paul Joynson-Hicks. Deze fotografen, die een deel van de tijd in Tanzania wonen en werken, drukten vaak onbedoeld precies op het goede moment af en zagen toen de komische uitdrukkingen op het gezicht van de dieren op de foto’s. Of ze bleken bij toeval grappige situaties te hebben vastgelegd. Het tweetal zag hier een kans in om op een positieve en ludieke manier aandacht te vragen voor behoud van de natuur. Daarop besloten ze de humor te gebruiken in een wedstrijd die nu al voor de vijfde keer is uitgeschreven. De foto’s worden zowat over heel de wereld gedeeld op social media, ook die van de voorgaande jaren zijn nog populair.
Zijn de foto’s in het echt én allemaal bij elkaar zelfs nog leuker dan online? Je hebt nu weer de kans om er zelf een blik op te werpen. De tentoonstelling is van 30 oktober tot en met 9 mei volgend jaar te zien in Natuurmuseum Brabant.