Rechthebbende studenten lopen ‘gratis geld’ mis als ze geen aanvullende beurs aanvragen

In het hoger onderwijs heeft een kwart van de eerstejaarsstudenten die recht hebben op een aanvullende beurs die niet aangevraagd. Zij lopen elke maand gemiddeld 175 euro mis en dat kan zelfs oplopen tot circa 400 euro. Studenten die ouders hebben met een laag inkomen kunnen zo'n beurs aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs.
Tilburg University | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

TILBURG – In het hoger onderwijs heeft een kwart van de eerstejaarsstudenten die recht hebben op een aanvullende beurs die niet aangevraagd. Deze studenten lopen elke maand gemiddeld 175 euro mis en dat kan zelfs oplopen tot ongeveer 400 euro.

Studenten die ouders hebben met een laag inkomen kunnen de aanvullende beurs aanvragen. Dit moeten ze zelf doen via de Dienst Uitvoering Onderwijs. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) gaat het in 2018 over meer dan 8600 studenten die de beurs niet hebben aangevraagd. Maar opvallend is dat ruim 40% van deze studenten wel bijleent. Terwijl een aanvullende beurs niet terugbetaald hoeft te worden mits je binnen tien jaar je diploma haalt.

Tilburgse studenten

Uit rondvraag bij meerdere studenten uit Tilburg blijkt dat ze op de middelbare school en tijdens hun huidige studie geen voorlichting hebben gekregen over financiële zaken voor school. Ook heeft een deel van hen nog nooit van een aanvullende beurs gehoord. Gitte, derdejaarsstudent communicatie aan Fontys Hogeschool, zegt niet te hebben geweten van de aanvullende beurs tot vandaag. Ze voegt daar nog aan toe: “Maar ik heb al lang een studiebeurs vanuit het werk van mijn vader, dus ik heb daar sowieso geen recht op.” Een andere student zegt dat nu hij erover nadenkt het eigenlijk wel raar is dat hij nooit voorlichting van school heeft gekregen over financiële zaken.

Nibud

Karin Radstaak, woordvoerder van het Nibud, zegt dat het de vraag is hoe het komt dat de aanvullende beurs niet wordt aangevraagd door studenten, terwijl ze wel weten hoe ze een OV-kaart en een lening aanvragen. Ze zegt dat het Nibud graag zou willen dat ze meer informatie kunnen bieden maar mensen kunnen alleen zelf nagaan of ze er recht op hebben. “Het hangt af van een aantal factoren, namelijk het inkomen van je ouders van twee jaar geleden… of je broers of zussen hebt die een aanvullende beurs ontvangen. Dus je moet een aantal dingen paraat hebben om die aanvraag te kunnen doen.”

Malou den Ouden