Dat meldt Omroep Brabant. Het grootschalige migrantencomplex wordt nog net op Tilburgs grondgebied gebouwd, maar gevoelsmatig ligt het veel dichter bij het dorp Riel dan bij de stad.
In totaal 366 arbeidsmigranten kunnen maximaal een jaar wonen in het complex van vijf etages hoog, dat van buiten omgeven zal worden door groen. De arbeidsmigranten gaan werken in Tilburg, vooral in de logistiek. De gemeente Tilburg wil tot 5000 arbeidsmigranten huisvesting bieden de komende jaren. Het complex aan de Rielseweg ziet de gemeente als een van de mogelijkheden.
“De werkelijke zorgen die we hebben geuit, daar heeft de gemeente niets mee gedaan.”
Zo’n 250 inwoners, voornamelijk uit Riel, wilden dinsdag wel eens horen en zien wat de projectontwikkelaar en het uitzendbureau van plan waren. Ook al was er bewondering voor de mooie schetsen van de architect, de kritiek op het groot aantal bewoners en de overlast die dat kan geven, bleef.
Roy van Gorkom is raadslid in Goirle en lid van de klankbordgroep die met de gemeente kon meedenken. “We zijn door Tilburg neergesabeld. De werkelijke zorgen die we hebben geuit, daar heeft de gemeente niets mee gedaan.”
Van Gorkom wijst daarmee op de vrees voor een grote druk op het dorp, als 366 arbeidsmigranten zich daar vestigen. Ook de verkeersdrukte zal naar verwachting toenemen. Andere inwoners van Riel maken zich zorgen om de drukte in de plaatselijke supermarkt De Boerenschuur.
Maar de initiatiefnemers, het uitzendbureau Carrière en de gemeente Tilburg, denken dat de 366 arbeidsmigranten zich niet op Riel maar op Tilburg zullen richten. Volgens hen komen ze met de bus vanuit Polen naar Nederland en zullen ze vooral met busjes naar hun werk vervoerd worden. Boodschappen doen de meeste Polen in de Poolse winkels die Tilburg er zeker vier heeft.
“Nederland drijft op arbeidsmigranten. We hebben alle handjes nodig.”
Het uitzendbureau schetst een beeld van werknemers die zich vermaken rondom het groene gebouw met fietsen, voetbalveldjes, picknickbanken en een fitnessruimte. En de mensen uit Riel mogen gratis gebruik maken van diezelfde sportschool.
Maar ook de gemeenteraad en het gemeentebestuur van Goirle, waar Riel onder valt, zijn sceptisch over de plannen van hun buurgemeente. Goirle had net besloten alleen maar aan kleinschalige opvang te doen. Nu komt Tilburg net over de grens met zo’n grootschalig complex op de proppen. “We zijn nog in gesprek met Tilburg”, zegt wethouder Liselotte Franssen. “Maar het is duidelijk dat we niet zitten te wachten op grootschalige opvang.”
Wethouder Yusuf Çelik van de gemeente Tilburg vindt dat de Rielseweg een goeie plek is voor de nieuwe huisvesting van arbeidsmigranten. En ook al benadrukt hij dat er nog niets besloten is, het lijkt erop dat het Tilburgse gemeentebestuur wil vasthouden aan deze plek. Çelik: “Nederland drijft op arbeidsmigranten. We hebben alle handjes nodig. We kiezen voor grootschalige opvang omdat we dan beter zicht hebben op de kwaliteit.”