Ontdekspoor #9 – Circulaire Bouwhub – in gesprek over het initiatief

In de zevende podcast in de Klimaatweek spreken we over het initiatief van een Circulaier Bouwhubin Tilburg. Om de tafel zitten Stijn Van Der Weegen van Bouwbedrijf van der Weegen, Laurens Verbunt van Bouwmaterialenhandel De Hilver, bouwontwikkelaar Roozen van Hoppe en sloopbedrijf Reijrink, Vincent van Rijsewijk van Midpoint Brabant en Martin van Bers van de gemeente Tilburg. In het voortraject hebben studenten van Avans de haalbaarheid onderzocht en een kostprijsonderzoek gedaan. De conclusie daarvan was overduidelijk en een koplopersgroep vormde zich om het initiatief van de grond te trekken. De bouwhub wordt een coöperatie waar onder meer bouw- en sloopbedrijven lid van kunnen worden. Zo kan men samen ‘massa maken’ en gaat het ook lukken om vraag en aanbod aan elkaar te verbinden. We krijgen ook uitleg over wat circularitet van bouwmaterialen betekend. Het heeft ook een effect op het ontwerp van nieuwe gebouwen: zowel demontabel ontwerpen als het ontwerp aanpassen aan het aanbod en de afmetingen van gebouwonderdelen (zoals complete puien of kozijnen) die vrij gaan komen. Ook de betrokkenheid van leerlingen en beschutte arbeidsplaatsen bij het ‘refurbischen’ (opknappen) van bouwmaterialen zoals houten balken, plafondplaten, gevelbekleding etc. We leren over de R-ladder, waarbij de hoogste score behaald wordt door niets doen: niet bouwen of slopen als dat niet nodig is. De laagste score is het vermalen tot grondstof om weer te gebruiken voor nieuwe producten. Hoe hoger de score op de R-ladder, hoe minder energieverbruik en hoger de CO2 reductie. 
 
Dit is een productie van O N T D E K S P O O R
Met in de hoofdrollen: Stijn Van Der Weegen van Bouwbedrijf van der Weegen, Laurens Verbunt van bouwmaterialenhandel De Hilver, bouwontwikkelaar Ro

Ontdekspoor
Ontdekspoor
Ontdekspoor #9 - Circulaire Bouwhub - in gesprek over het initiatief
Aan het laden
/

In de zevende podcast in de Klimaatweek spreken we over het initiatief van een Circulaire Bouwhub in Tilburg. Om de tafel zitten Stijn Van Der Weegen van Bouwbedrijf van der WeegenLaurens Verbunt van Bouwmaterialenhandel De Hilver, bouwontwikkelaar Roozen van Hoppe en sloopbedrijf ReijrinkVincent van Rijsewijk van Midpoint Brabant en Martin van Bers van de gemeente Tilburg. In het voortraject hebben studenten van Avans de haalbaarheid onderzocht en een kostprijsonderzoek gedaan. De conclusie daarvan was overduidelijk en een koplopersgroep vormde zich om het initiatief van de grond te trekken. De bouwhub wordt een coöperatie waar onder meer bouw- en sloopbedrijven lid van kunnen worden. Zo kan men samen ‘massa maken’ en gaat het ook lukken om vraag en aanbod aan elkaar te verbinden. We krijgen ook uitleg over wat circularitet van bouwmaterialen betekend. Het heeft ook een effect op het ontwerp van nieuwe gebouwen: zowel demontabel ontwerpen als het ontwerp aanpassen aan het aanbod en de afmetingen van gebouwonderdelen (zoals complete puien of kozijnen) die vrij gaan komen. Ook de betrokkenheid van leerlingen en beschutte arbeidsplaatsen bij het ‘refurbischen’ (opknappen) van bouwmaterialen zoals houten balken, plafondplaten, gevelbekleding etc. We leren over de R-ladder, waarbij de hoogste score behaald wordt door niets doen: niet bouwen of slopen als dat niet nodig is. De laagste score is het vermalen tot grondstof om weer te gebruiken voor nieuwe producten. Hoe hoger de score op de R-ladder, hoe minder energieverbruik en hoger de CO2 reductie. 

Dit is een productie van O N T D E K S P O O R

Met in de hoofdrollen: Stijn Van Der Weegen van Bouwbedrijf van der WeegenLaurens Verbunt van bouwmaterialenhandel De Hilver, bouwontwikkelaar Roozen van Hoppe en sloopbedrijf Reijrink, Vincent van Rijsewijk van Midpoint Brabant, Martin van Bers van gemeente Tilburg. Productie: Lucy Bathgate en Omroep Tilburg. Muziek composities en uitvoering: Sandra CoelersTrombone: Hans Sparla Opname: 3 november 2022, tijdens de nationale Klimaatweek in de Stadskas, in de LocHal in Tilburg.

admin