Ton Wilthagen is als Tilburgse stadshoogleraar Arbeidsrecht betrokken bij het experiment. In Groningen bleek het al een succes; mensen met een basisbaan gingen er qua inkomen en welzijn op vooruit.
“Werk dat blijft liggen, zouden basisbanen kunnen worden”
Volgens Wilthagen kan het ook goed werken in Tilburg. “We hebben hier duizenden mensen in de bijstand. Velen zouden graag weer aan het werk willen, maar op de Tilburgse arbeidsmarkt is geen plek voor hen.”
En dat is zonde, want er is genoeg te doen. “Denk aan banen in de wijk of bij woningcorporaties. Werk dat blijft liggen, bijvoorbeeld repareren in woningen, zou een basisbaan kunnen worden.” Ook in de zorg is er nog altijd een tekort. “Er is veel behoefte aan mantelzorg in onze gemeente. Dat zou opgevuld kunnen worden door een basisbaan”, legt Ton uit.
Het gaat vooral om werk wat nog niet bestaat binnen bijvoorbeeld een bedrijf, maar dat wel gemist wordt. De werknemer verdient minimumloon en kan een tweejarig contract krijgen. Het is namelijk niet de bedoeling dat de baan permanent is.
“Mensen krijgen meer inkomen, wat weer goed is voor de economie.”
Tilburg wil beginnen met het helpen van vijftig mensen aan een basisbaan. Daarmee volgen ze het voorbeeld van andere steden. Veel steden worstelen met de financiering van basisbanen, weet Ton. Toch ziet hij het positief in. “Ja, het kost geld. Maar daar tegenover hebben mensen meer inkomen, wat goed is voor de economie. Bij andere steden zorgt dit er ook nog eens voor dat de zorgkosten voor deze groep dalen.”
Het belangrijkste voordeel is volgens Ton dat het mensen gelukkiger maakt, doordat ze onder andere meer sociale contacten hebben. Begin volgend jaar gaat de raad stemmen over de betaling van dit experiment. Later moet blijken of basisbanen een definitieve oplossing zijn voor mensen die geen plek op de arbeidsmarkt krijgen. De gemeente hoopt uiteindelijk dat bedrijven mee-investeren in de basisbanen.