Tilburgse Floris (52) wandelt 3.000 kilometer voor meer bomen in Afrika

Eind dit jaar legt Floris 3.000 km af (foto: Edita Saakian).

Stel je voor: Je bent 52 jaar, hebt bijna de hele wereld gezien en wil iets doen voor het goede doel. Zo ging het zo’n beetje bij de Tilburgse Floris van Berkel. Eind dit jaar gaat hij een lange wandeltocht afleggen in Nieuw-Zeeland voor de organisatie JustDiggit, om bomen te laten planten in Afrika.

Het mag wat kosten. De vlucht is duur en ook de wandeluitrusting en overnachtingen voor die zes maanden hebben een flink prijskaartje. Dat houdt hem niet tegen. Als ervaren reisbegeleider reist hij in oktober naar Nieuw-Zeeland. Daar gaat hij wandelen voor het goede doel via een crowdfunding.

“Na een jaar wordt het al een stuk groener en twee jaar later is heel het veld in bloei.”

De stichting waar Floris voor gaat lopen, wil met het planten van onder andere bomen, de aarde verkoelen. Mensen kunnen direct bij hun een ‘halvemaanskuil’ kopen. “Op sommige plaatsen in Afrika kan de grond zo droog zijn dat het regenwater de grond niet intrekt. Een halvemaanskuil vangt het regenwater op. Na een jaar wordt het al een stuk groener en twee jaar later staat heel het veld in bloei”, legt Floris uit.

Hij is niet voor niets zo begaan met het klimaat. Hij is al vijftien jaar reisleider en is daardoor op heel veel plekken in de wereld geweest. “Toen besefte ik mij keer op keer hoe zuinig we moeten zijn op onze mooie wereld.”

“Ik ben 52, ik word er niet jonger en fitter op.”

Hij wilde meer doen. Een sponsorloop voor het goede doel, dacht hij. “Op allerlei manieren kunnen we op kleine schaal ons gedrag veranderen naar de natuur toe. Het planten van bomen is daar een voorbeeld van.” Het mes snijdt daarbij aan meerdere kanten, weet hij.

“Aan de ene kant verkoelen bomen en planten een gebied. Het zorgt er ook voor dat de biodiversiteit op gang komt en bovendien zijn er families mee geholpen, omdat ze direct geld krijgen voor het graven van zo’n kuil.”

De afgelopen twee jaar waren zwaar voor Floris. De pandemie zorgde ervoor dat hij thuis kwam te zitten. Zijn laatste reis was in 2019, naar Nieuw-Zeeland en die vergeet hij nooit meer: “Ik had een auto gehuurd en kon zo een heel stuk rondrijden. Ik moest constant stoppen, omdat ik zo in de ban was van de ongerepte natuur.” Al reizend hoorde hij over een wandeltocht: Te Araroa, helemaal vanaf het noorden naar het zuiden. “Ik besef me dat ik er niet jonger en ook niet fitter op word. Ik wilde dit doel voor mezelf stellen.”

“De tocht gaat heel zwaar worden.”

Daar blijft het niet bij. Hij hoopt ook een tegenprestatie te kunnen leveren voor mensen die doneren. “Ik denk eraan om zelfs naar Afrika te gaan om te laten zien wat er in de praktijk gebeurt met hun donatie.”

Zo ver is hij nog niet. Wandelen klinkt misschien onschuldig, maar er gaat toch flink wat voorbereiding aan vooraf, vertelt hij. “De tocht gaat heel zwaar worden. Ik probeer mezelf daarop voor te bereiden door elke keer als ik ga wandelen, een paar gewichten van twaalf kilo in mijn rugzak te stoppen.”

De meeste mensen hebben de route in zo’n vier maanden gelopen. Floris denkt er een half jaar over te doen. “Ik zie het niet als een wedstrijd. Ik ga mijn tijd nemen en wil in de tussentijd ook de wandeltocht filmen en delen met iedereen.” Zijn reis is te volgen via zijn Instagramaccount eternal_travels.

Edita Saakian