Bij controles bleken scholen er slecht voor te staan op het gebied van ventilatie. “Alle scholen scoorden onder de normen. Dat wil niet zeggen dat de luchtkwaliteit er altijd slecht was. Leraren konden bijvoorbeeld wel meer ventileren door ramen wijd open te zetten”, legt een woordvoerder van de gemeente uit.
Hoge energiekosten
Alleen zorgde dat weer voor tochtklachten en hoge energiekosten, doordat de verwarming harder moest werken. Niet elke school heeft hetzelfde bedrag voor de verbetering nodig. Zo gaat het bij het Beatrixcollege meer dan zes ton kosten en bij basisschool de Christoffel bijna twee ton. “De verbetering van de ventilatie in schoolgebouwen is telkens maatwerk. De schoolbesturen hebben zelf plannen gemaakt om de ventilatie op een goed niveau te brengen.”
De Tilburgse raad besloot begin dit jaar bijna twee miljoen euro beschikbaar te stellen. In de praktijk betekent dit dat de gemeente dertig procent bijdraagt, de rijksoverheid ook dertig en veertig procent van de kosten is voor de schoolbesturen.
De aanpak verschilt sterk per school, volgens de woordvoerder. “Soms is het voldoende om de bestaande installaties te verbeteren of uit te breiden. Het kan ook gaan om het aanbrengen van een compleet nieuwe luchtinstallatie op het dak en nieuwe ventilatiekanalen in het gebouw.”
Maatwerk
Een andere reden voor het verschil in subsidie is de grootte van de schoolgebouwen. Die verschillen namelijk ook sterk. “Dit alles samen maakt dat het per school dus echt maatwerk is en dat de kosten ook heel verschillend zijn.”
De bedoeling is dat in 2025 alle scholen goede ventilatie hebben.