Zo gaat Tilburg ervoor zorgen dat woningen niet worden opgekocht door beleggers

(foto: Omroep Tilburg).

Sinds 1 januari 2022 kan de gemeente ervoor zorgen dat er woningen beschikbaar blijven voor woningzoekenden. Vooral in wijken waar weinig aanbod is voor starters en andere woningzoekenden. Dit doet Tilburg volgens de wet ‘opkoopbescherming’. In het kort houdt dat in dat woningen, die onder de €405.000 euro kosten, niet opgekocht kunnen worden door beleggers om ze om te zetten in huurwoningen.

In heel het land en ook in Tilburg heerst al een tijd een druk op de woningmarkt. Ondanks dat er veel wordt bijgebouwd in de stad is het overgrote deel van de mensen afhankelijk van de bestaande woningvoorraad. Beleggers kunnen vaak hogere prijzen bieden voor een woning dan bijvoorbeeld een starter. Bovenstaande wet moet er dus voor zorgen dat er genoeg betaalbare woningen overblijven voor deze groep.

Controles en boetes
De gemeente heeft recent bekend gemaakt hoe ze ervoor wil zorgen dat de wet wordt nageleefd. Zo kunnen eigenaren van woningen gecontroleerd worden op het verhuren van een woning zonder verhuurvergunning. Dit gaat om woningen die na 1 september 2022 zijn gekocht. Eigenaren van woningen waarbij uit bepaalde data duidelijk wordt dat ze hun woning illegaal verhuren, krijgen eerst een informerende brief toegestuurd.

De gemeente ziet het schenden van deze wet als een ernstige overtreding, omdat er zo’n gebrek is aan betaalbare woningen. Bovendien heeft het opkopen van woningen ook nog eens een negatief effect op de betaalbaarheid van koop- en huurwoningen. Daarom kan de gemeente een sterkere straf opleggen als er na een waarschuwing niks veranderd.

De gemeente kan dan overgaan op een boete. De eerste boetes beginnen al bij 4.000,- euro en kunnen oplopen tot 22.500,- euro. Voorafgaand aan deze boete kan de eigenaar van de woning wel in bezwaar gaan tegen de opgelegde straf.

Uitzonderingen
De wet opkoopbescherming geldt niet voor alle woningen onder de €405.000 euro en niet voor elke wijk. Hieronder kun je zien om welke wijken en woningen het gaat. Er zijn meer uitzonderingen op de wet. Zo mogen eigenaren een huurvergunning aanvragen als de woningen binnen die aangewezen wijken vallen. En er zijn meer uitzonderingen:

– Een eigenaar van een woning mag een woning wel verhuren aan familieleden
– Woonruimtes die horen bij een winkel, kantoor of bedrijfsruimte mogen wel worden opgekocht en verhuurd
-Als de eigenaar van de woning zelf twaalf maanden in het huis heeft gewoond, mag het wel tijdelijk verhuurd worden. De verhuur mag dan niet langer dan twaalf maanden duren

LEES OOK:
Zelfbewoningsplicht zorgt voor meer starterswoningen

Edita Saakian