Dat ze er toch zijn, heeft te maken met een ongelukje van een paar jaar geleden. Toen is een hornaar meegekomen vanuit een Aziatisch land naar Frankrijk. “We hoopten dat het nog wel even duurde voordat de eerste te zien waren in Nederland, laat staan Tilburg”, zegt Marcel.
“Bijen kunnen zo bang worden, dat ze niet meer aan het werk gaan.”
En dat is reden tot zorg, want het gaat sowieso al lange tijd niet goed met de bij. Met deze natuurlijke vijand maakt de bij weinig kans om te overleven. Het is de eerste soort die bijen opjaagt en opeet. “Europese hornaars leven in de zomer van vlees en zoetigheid. Deze soort leeft echt van bijen. De kans bestaat ook dat de bijen zo bang worden, dat ze niet meer aan het werk gaan. Dan heb je een groot probleem.”
Er is volgens Marcel voor duizenden jaren een natuurlijk evenwicht geweest in het ecosysteem van de bijen. “Dit is de eerste keer dat de bij een natuurlijke vijand heeft. Ze brengen heel het ecosysteem overhoop, want ze zouden helemaal niet in Nederland moeten voorkomen.” Het kan honderden jaren duren voordat de Nederlandse bij zich hierop heeft aangepast. “Dit is echt slecht nieuws.”
“In het najaar heb je er zo 20.000 rondvliegen per nest.”
Bij een woning aan de Reeshof werd het eerste nestje gevonden. Het nestje was nog heel klein. Dat komt omdat de koninginnen net begonnen zijn. “Maar het volgende nest dat we vinden zal een stuk groter zijn en de volgende weer groter. Dat kan heel snel gaan. Zo gauw het nestje de eerste werksters heeft, heb je in het najaar tot wel 20.000 rondvliegen per nest.”
Marcel heeft samen met een specialist een stuk of vijf, zes koninginnen van de Aziatische soort gevangen. “Zolang de koninginnen rondvliegen en je ze kunt vangen via een speciale val, dan houd het nest op met groeien. Dit nest hing bij iemand thuis die goed had opgelet en merkte dat het er net anders uitzag dan een wesp.”
De productie van wijn wordt steeds minder in Frankrijk, zo groot is het probleem al.”
Volgens Marcel duurt het niet lang voordat de eerste werksters van andere Aziatische hornaar-nestjes aan het werk gaan. “We hopen niet dat het nodig is, maar zodra we de eerste werksters zien, moeten we ze zenderen zodat we ze kunnen volgen. Dan kunnen we zien naar welk nest ze toevliegen en kunnen we ze vangen. Zo hopen we dit enigszins in toom te houden.”
In de loop van het jaar wordt pas duidelijk hoeveel van deze soort er in Tilburg rondvliegen opzoek naar bijen. Volgens Marcel kunnen inmiddels sommige druifsoorten in Frankrijk al niet geplukt worden, omdat er zoveel van die soort rondvliegen. De productie van wijn wordt langzaam steeds minder daar. Zo groot is het probleem al.”
Denk je een nest van een Aziatische hornaar te zien, onderneem dan niet zelf actie. Op de website waarneming.nl kunnen mensen een foto maken van het nest of het insect en daar uploaden. “Een specialist komt dan langs om te kijken of het echt om de Aziatische soort gaat en kan het vervolgens vangen.”
LEES OOK:
Het gaat slecht met de bijen, Tilburgse imker maakt zich grote zorgen