Tilburg is namelijk een van de meest versteende steden van Nederland, blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Milieu & Natuur. Dat erkent ook de gemeente op haar eigen website. “Steeds heftigere buien en langdurige hitte wisselen elkaar af. Tegels vervangen door groen is goed voor onze leefomgeving, het klimaat en de natuur. In een tuin met veel groen kun je heerlijk tot rust komen. Groen vermindert de kans op wateroverlast en het zorgt voor verkoeling in de zomer.”
Warmer in de stad
In de stad is het zomers zo’n vijf graden warmer dan in de buitengebieden. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste is Tilburg op een zandrug gebouwd en dit zorgt ervoor dat de grond sneller opwarmt, vertelt professor Joks Janssen. “De hitte in Tilburg heeft ook te maken met hoe de stad gebouwd is. Het Tilburgse groen beperkt zich tot achtertuinen en een aantal parken. De professor noemt Tilburg dan ook een ‘versteende klomp met her en der wat groen vlekken.”
Om hun steentje bij te dragen aan de vergroening van de stad kunnen inwoners hun overgebleven tegels dus laten ophalen door de tegeltaxi. Goed om daarbij te vermelden, is dat hij niet zomaar bij je langskomt. Je moet je ervoor aanmelden en dat kan hier tot en met 28 augustus. In de maanden daarna komt de gemeente bij je langs. De tegeltaxi neemt alleen stoeptegels en klinkers mee, want zand moet je zelf naar de milieustraat brengen.
Vergroenen binnenstad
De gemeente vraagt dus om de hulp van haar inwoners, maar ze gaat ook zelf flink aan de slag. Ze spreekt de ambitie uit om zo veel mogelijk groen bij te planten. Door de ombouwen van de cityring tot eenbaansweg en maximaal dertig per uur is hier ook meer ruimte voor.
LEES OOK:
Tilburg veel warmer dan rest van Nederland: ‘Oud Noord moet snel vergroenen’
Tilburg bevindt zich in het stenen tijdperk: ‘Meer beton dan groen’