De nieuwe Stadswinkel staat op de plek waar vroeger de bibliotheek zat. Inmiddels is van die plek weinig meer te herkennen. Alleen het geraamte staat er nog. Verder is het gebouw compleet vernieuwd en zijn er voornamelijk duurzame materialen gebruikt. “Daar waar het kon, is het gebouw circulair”, vertelt Dennis Damink, hoofd vastgoed. “Alle materialen in het gebouw zijn genummerd. Dat betekent dat we weten wat we hebben als we het ooit uit elkaar halen. Zo kan alles weer opnieuw worden gebruikt.”
Aan de buitenkant van het gebouw zie je tienduizenden plankjes. “Negentigduizend om precies te zijn”, geeft programmamanager Ilse Schapendonk aan. “Ze zijn niet allemaal even dik en daardoor krijg je dat patroon. Ze zijn er allemaal één voor één ingezet.”
Minder locaties
Vroeger had de gemeente meerdere stadskantoren, zo ook aan de Spoorlaan. “We zijn van zes gebouwen teruggegaan naar twee. Eigenlijk hebben we in de stad alleen nog maar het Stadhuis en de Stadswinkel. Uiteraard hebben we in de Reeshof en de dorpen ook nog plekken waar mensen terechtkunnen.”
Het nieuwe gebouw heeft vijf verdiepingen. Op de onderste verdieping kunnen inwoners langskomen voor alle dienstverlening van de gemeente. “We verwachten dat hier wekelijks duizenden Tilburgers langskomen”, vertelt Schapendonk. Op de hogere verdiepingen zijn vooral flexwerkplekken, focusruimtes en vergaderruimtes voor werknemers van de gemeente.
De nieuwe Stadswinkel gaat op 10 juli open voor publiek. Op dit moment wordt er proefgedraaid om te kijken of alle systemen goed werken.
LEES OOK:
Een kijkje in de nieuwe Stadswinkel, klaar in juli 2023
Vernieuwde stadswinkel zo goed als af, volgende maand open