Nog zeker twee jaar voordat Tilburg openbaar zwemwater heeft

Strandbad Rauwbraken in Berkel-Enschot | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

In Tilburg blijft de temperatuur de komende tijd zo rond de twintig graden steken, maar wanneer het warmer wordt, gaan veel mensen op zoek naar verkoeling. Toch kan dat binnen onze gemeente nog niet in natuurlijk openbaar zwemwater. In tegenstelling tot andere steden kun je in Tilburg nergens legaal en gratis afkoelen.

Inwoners van de stad moeten het nog even doen zonder openbaar zwemwater. Dat kan lastig zijn, want Tilburg is één van de meest versteende steden van ons land. Dit betekent dat het in de binnenstad zo’n vier graden warmer is dan in de buitengebieden. Genoeg rede om even af te willen koelen met een frisse duik.

Drukkere stad
Daarbij komt ook dat de gemeente aangeeft niet buiten de bestaande stadsgrenzen te willen bouwen. Dit betekent tot nu toe vaak hoogbouw, waar mensen geen tuin maar een balkon hebben. Op zo’n balkon heb je geen ruimte om zelf een zwembadje op te zetten. Openbaar zwemwater zou voor deze mensen een oplossing bieden in de warme zomermaanden.

De gemeente gaf ruim twee jaar geleden aan de ambitie te hebben om openbaar zwemwater in de stad te creëren. Omdat dit nog steeds niet gebeurd is, stelt Lokaal Tilburg hier schriftelijk vragen over.

Voorlopig niet
Inmiddels zijn er ook antwoorden op die vragen. De gemeente geeft aan dat het creëren van veilig, openbaar zwemwater heel complex is. Zo’n onderzoek duurt meer dan twee jaar en er moeten meer dan zestien metingen gedaan worden, waarvan zes in het zwemseizoen. Het onderzoek zit inmiddels in de afrondende fase, want de laatste metingen vinden in oktober plaats.

Is er daarna dan meteen groen licht voor openbaar zwemwater in Tilburg? Nee, want naast het onderzoek naar de kwaliteit van het zwemwater moet er meer gebeuren. De gemeente gaat na of er niet te veel overlast komt, wat de gevolgen zijn voor planten en dieren en uiteraard moet ook het financiële plaatje kloppen.

Dat het onderzoek naar de kwaliteit van het zwemwater nog niet afgelopen is, betekent in ieder geval dat er dit jaar nergens legaal gezwommen mag worden in natuurwater. Maar ook volgend jaar en het jaar daarna zijn nog lang niet zeker. Op z’n vroegst start de gemeente in 2025 of 2026 met de realisatie van openbaar zwemwater.

LEES OOK:
Tilburg bevindt zich in het stenen tijdperk: ‘Meer beton dan groen’
Tilburg veel warmer dan rest van Nederland: ‘Oud Noord moet snel vergroenen’

Pieter Soethout