Dit initiatief moet ervoor zorgen dat deze doelgroep aan het werk komt in een sector waar veel personeelstekorten zijn. Volgens de zorgorganisatie komen statushouders en jonge vluchtelingen niet makkelijk aan een baan: “Voor hen kan het lastig zijn om een passende werkplek in Nederland te vinden en tegelijkertijd is in ons land een groot tekort aan zorgmedewerkers. Op deze manier kunnen we elkaar helpen; wij bieden toekomstperspectief en zij helpen ons met hun talenten.”
Mbo-certificaat
In eerste instantie gaat het om een leerwerkplek. Dat houdt in dat de vluchtelingen en statushouders taallessen en les in de zorg krijgen. Het traject bestaat uit twee blokken van elk 20 weken. Het doel is om dat uiteindelijk af te sluiten met een betaalde baan als zorgondersteuner. Bovendien behalen ze in de tussentijd een mbo-certificaat Ondersteuning thuis. Dat is een zorgcertificaat. Tijdens het traject leren de deelnemers ook de Nederlandse taal.
Ook bij zorgorganisatie Cello kunnen er 20 mensen met een vluchtelingenachtergrond aan de slag. Zij worden vrijwilliger in de gehandicaptenzorg. Volgens Cello zijn er ook mogelijkheden voor hen om door te groeien naar een opleiding en werkplek.
Niet alleen zorgorganisaties, ook werkgevers Servicepunt Midden-Brabant, het Refugee Team, ROC Tilburg en Calibris Advies zijn bij het idee betrokken.