Papieren bonnetje maakt definitief plaats voor Bikey in fietsenstallingen

De Fietsenstalling Stappegoor in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Het welbekende, papieren bonnetje in de Tilburgse fietsenstallingen werd een half jaar geleden vervangen door Bikey. Dit van recyclebaar plastic gemaakte kaartje met QR code zou sneller en beter voor het milieu zijn. Inmiddels heeft de gemeente bekeken hoe het tot nu toe gaat en of er toekomst in zit.

Al in februari uitten mensen uit de Tilburgse samenleving en de gemeenteraad zorgen over de veiligheid en privacy van het nieuwe systeem. Vanuit de raad kwam de vraag om binnen een half jaar te evalueren. De burgemeester stuurde daarom onlangs een raadsbrief waarin hij terugblikt op de eerste periode met het nieuwe systeem.

Veel voordelen
De Bikey-pasjes hebben volgens de gemeente veel voordelen ten opzichte van de papieren bonnetjes. “Die bonnetjes werden eigenlijk alleen gebruikt om te tellen hoeveel fietsen er dagelijks in de stallingen werden gezet”, laat de burgemeester in zijn brief aan de raad weten. “Met Bikey is er veel meer data beschikbaar. Zo krijgt de gemeente inzicht in het aantal fietsen, de parkeerduur en wat voor soort fiets mensen stallen.”

Ook zorgen de pasjes met QR-code voor een snellere doorstroom en is er minder papierafval. Goed voor het milieu dus, want ze zijn ook nog eens gemaakt van gerecycled plastic.

Privacy en veiligheid
De zorgen over Bikey gingen vooral over de privacy en veiligheid van het nieuwe systeem. De gemeente laat weten dat het systeem in ieder geval geen persoonsgegevens koppelt aan de pasjes. Daarbij komt de kwestie veiligheid wel weer meer naar boven. Hoe weet het systeem dat je wel met je eigen fiets naar buiten loopt?

Heel simpel gezegd: dat weet het niet. Toch blijkt uit de cijfers dat er in het eerste half jaar van Bikey slechts drie fietsen uit de beheerde fietsenstallingen werden gestolen. In die periode stalden Tilburgers er bijna een half miljoen fietsen. Toen er papieren kaartjes waren, verdwenen er jaarlijks twee tot vijf fietsen uit de Tilburgse fietsenstallingen. De gemeente blijft het aantal gestolen fietsen in de gaten houden.

Meer voordelen dan nadelen dus en dat betekent dat de gemeente doorgaat met Bikey.

LEES OOK:
Geen papieren bonnetje meer als je je fiets in een bewaakte fietsenstalling zet

Pieter Soethout