Er zijn op dit moment nog zo’n 700 huishoudens die gebruik maken van de voedselbank. Dat is zo’n 300 minder dan aan het begin van 2023. Er is inmiddels een andere voorzitter, Nico van Mourik. Hij geeft dus aan dat het aantal lager ligt dan begin dit jaar, maar nog altijd hoger dan voor corona.
Eenmalige energietoeslag
Het aantal huishoudens is niet afgenomen, omdat het zoveel beter gaat, denkt Van Mourik. “Ik denk dat die afname hem vooral zit in de steunmaatregelen van de overheid. Hierbij kun je denken aan de eenmalige energietoeslag. Sommige mensen komen daardoor niet meer in aanmerking voor de voedselbank. Al moet ik daarbij zeggen dat we niet heel strikt zijn in die regels. Wanneer iemand net wat te veel geld heeft, kan diegene zich alsnog aanmelden.”
Zo’n 700 gezinnen is niet niks, maar de nieuwe voorzitter lijkt zich niet druk te maken over aankomende winter. “Ik ben ervan overtuigd dat we het gewoon moeten redden. Helemaal omdat we nog flink wat geld hebben liggen om eventuele tekorten aan te vullen.” En die tekorten zijn er. “We krijgen zo’n 15 tot 20 procent minder producten binnen”, laat Van Mourik weten. “Maar we zien het niet terug in alle producten. Vooral aan versproducten, zoals groente en fruit, is een tekort.”
Waar de voorzitter van de Tilburgse voedselbank zich wel zorgen om maakt, is het wegvallen van de steunmaatregelen. “Nu krijgen mensen bijvoorbeeld energietoeslag of net wat meer zorgtoeslag. We zijn vooral heel benieuwd wat er vanaf 1 januari allemaal gaat veranderen. We houden in ieder geval rekening met een stijging.”
1000 huishoudens
De Tilburgse voedselbank kampte begin 2023 met enorme drukte en voorzag zo’n duizend huishoudens van eten. Dat waren er zoveel dat er zelfs gevreesd werd voor een aanmeldstop. Toenmalig voorzitter Martin de Kok sprak van ongekende cijfers. “Het zijn zorgelijke ontwikkelingen. De rek is er op een bepaald moment wel uit.”
LEES OOK:
Tilburgse Voedselbank vreest voor een aanmeldstop
Minder Tilburgse huishoudens hebben voedselbank nodig