Coffeeshop Koningsoord mag er gewoon zijn volgens burgemeester

Teleurgestelde inwoners hesen aan het eind van het debat nog even een protestvlag (foto: Edita Saakian).

Teleurgesteld verlieten tientallen inwoners van Berkel-Enschot maandagavond de raadszaal in Tilburg. Zij kwamen massaal af op het debat over de nieuwe coffeeshop in Koningsoord, het nieuwe winkelcentrum in Berkel-Enschot. De coalitie steunt de burgemeester: er hoeft niet opnieuw gekeken te worden naar een nieuwe locatie voor die coffeeshop.

Sinds juni is er ophef over de locatiekeuze voor de coffeeshop in Koningsoord. Inwoners van Berkel-Enschot tekenden massaal een petitie tegen de komst. Zij zijn bang voor overlast en een toename in de parkeerdruk. In oktober gaf burgemeester Theo Weterings al toe dat er niet goed gecommuniceerd was met de direct omwonenden in Tilburg-Noord en Berkel-Enschot over de komst van de nieuwe coffeeshops.

Rand van de stad
De vergunningsprocedure voor de coffeeshop in Koningsoord is nog in volle gang. Eind november komt er een besluit over de locatie. Maandagavond vond daarom een debat plaats op initiatief van Hans Smolders van de partij Lijst Smolders. In het debat stond één vraag centraal: kan de procedure worden stopgezet en opnieuw gekeken worden naar andere locatie mogelijkheden?

De Tilburgse raad werd het niet eens. Smolders was van mening dat de Tilburgse raad moet kijken naar een alternatieve locatie voor een coffeeshop in de gemeente Tilburg, het liefst aan de rand van de stad. “De burgemeester gaf toe dat hij fout zat, maar daar kunnen de inwoners van Berkel-Enschot toch niet de dupe van worden?”, begon Smolders het debat.

Henk van Tilborg van 50Plus was het daarmee eens: “Kunnen we niet opnieuw in gesprek en kijken naar andere locaties?” Dat idee werd door veel partijen gedragen, maar bleek toch niet genoeg voor de burgemeester. Een meerderheid lijkt Smolders niet te krijgen.

De strijd aan
Nermin Agovic van GroenLinks gaf tijdens het debat toe dat er in het proces fouten zijn gemaakt: “Er is inderdaad niet gecommuniceerd met de inwoners van het dorp. Dat moet in het vervolg anders. Toch staan wij achter het besluit van de burgemeester.” Naast GroenLinks stond de rest van de coalitie ook achter de locatiekeuze Koningsoord.

Als antwoord hierop wees de oppositie naar de opkomst in de raadszaal. De zaal werd vooral gevuld door inwoners uit Berkel-Enschot, die in groten getale op het debat afkwamen. “U kunt toch niet met droge ogen zeggen dat Koningsoord een goede locatie is? Kijk hoeveel mensen hier in de raad zitten. Zij gaan deze strijd niet zomaar aan”, stipte Smolders aan. Hij richtte zich met die vraag op de burgemeester, die aan het eind van het debat het woord nam met een duidelijke conclusie.

Weterings begrijpt de emoties bij de inwoners van Berkel-Enschot. Toch staat hij nog steeds achter de locatiekeuze en ziet hij geen reden om daar opnieuw naar te kijken: “De coffeeshop in het winkelcentrum voldoet aan de locatie criteria. We werken als gemeente toe naar legalisatie en dan gaan we niet juist coffeeshops aan de rand van de stad plaatsen. Dat heeft in andere gemeenten juist gezorgd voor een aanzuigende werking en meer criminaliteit.”

LEES OOK:
Bewoners willen geen coffeeshops, starten petitie
VvE Koningsoord bereid tot rechtszaak om coffeeshop te weren

Edita Saakian