Dit is er te doen tijdens carnaval in Kruikenstad

Tilburg kleurt over een paar dagen weer helemaal groen-oranje tijdens carnaval in Kruikenstad. Het feest vindt plaats op straat, maar ook kun je in Tilburg terecht voor verschillende evenementen of de Prins en zijn Gevolg ontmoeten.

Tijdens carnaval wordt gebruikt gemaakt van herbruikbare bekers. Je betaalt eenmalig 0,50 cent of 1/4e Tilly munt statiegeld voor je beker. Wanneer je de beker inlevert, krijg je een nieuwe terug. Ben je klaar met feesten? Dan kun je de beker of pitcher inleveren aan de bar en krijg je een Tilly munt retour. Deze kun je gebruiken bij andere evenementen in de stad.

Carnavalsagenda Kruikenstad

Natuurlijk kun je het feest buiten op straat vieren, maar er zijn ook evenementen. Hieronder vind je een overzicht per dag:

Donderdag 8 februari

De carnavalsdagen worden afgetrapt met het Kruikenconcert, een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt geopend door de Prinsenouverture. Op basis van een carnavalesk thema en klassieke stukken, worden nummers gespeeld door het Kruikenconcert orkest. Dit orkest bestaat uit professionele muzikanten onder leiding van dirigent Sander Teepen.

De kruikenconcertcommissie probeert jaarlijks een podium te bieden aan nieuw talent. Dit gebeurt onder andere in samenwerking met Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

Vrijdag 9 februari

Wéérmdraaje is ook dit jaar op vrijdag te vinden. Om 17:11 uur kun je samen proosten bij “t Elfde Gebod”. Het eerste rondje is van de carnavalsstichting. Vanaf hier kun je meteen beginnen aan de Kroegendwèèltocht, die om 19:11 uur start.

Wil je de kroegen leren kennen nog net voor het weekend, dan is daar de dweiltocht voor. Zingend van kroeg naar kroeg en overal de sfeer proeven. Tijdens deze avond kun je een stropdas winnen, dit staat symbool voor de tocht. Haal een papieren stropdas en stempel bij elf verschillende deelnemende kroegen. Heb je een volle kaart? Dan wissel je de ‘papieren’ das in voor een kleine stropdas op je kiel.

Zaterdag 10 februari

Tijdens D’n Inhaol worden de Prins en Gevolg binnengehaald, waarna de sleutel van de stad wordt overgedragen. Dit moment is de officiële start van carnaval.

Na de overdracht van de sleutel is het tijd voor Haandeschudde. Sluit aan in de lange rij vol met muziek en wie weet kun je een échte Prins zijn hand schudden.

Ook kun je op deze dag meedoen aan de Kruikenloop, waar je jezelf voor 9 februari ingeschreven moet hebben. Je kunt kiezen uit drie afstanden. 15 kilometer, 10 kilometer of 5 kilometer. Ben je de snelste loper van een afstand? Dan win je een prijs. Aansluitend is er een afterparty, ook voor de jongste lopers.

Zondag 11 februari

D’n Opstoet trekt op zondag weer door de stad. Dit is het grootste eendaagse evenement van Kruikenstad. In verschillende categorieën zullen deelnemers er weer een feest van maken. Deelnemers doen mee in de categorieën Alleenig, Meej zen Tweejen, Gruupke, Klocht, Streup, Waogens, Carnavalesk (loop)orkest en een Buitencategorie. Langs de route is er genoeg plaats om de deelnemers aan te moedigen.

Maandag 12 februari

Het Kaajbaandefist wordt sinds eind jaren negentig georganiseerd voor alle Kruiken en Kruikinnen. Publiek kan genieten van optredens van kapellen die Kruikenstad heeft. Dit vindt plaats op de Korte Heuvel.

Ook kun je carnavallen in de kerk. Tijdens de Kruikenviering wordt carnaval en traditie samengebracht. Door onder andere Popkoor AkoorT en Hofkapel de Sleutelsollers wordt muziek verzorgd.

Echte carnavalsvierders weten het waarschijnlijk al, maar maandagavond is meezingavond. Een 40-koppig liveorkest zorgt voor muzikale ondersteuning tijdens een groot meezingfestijn.

Dinsdag 13 februari

Tijdens de Kènderstoet kunnen Kruikjes en Kruikinnetjes hun mooiste creaties zien aan de Prins en zijn Gevolg. Honderden belangstellenden staan langs de route. Naast prijzen voor deelname, is er ook een loterij (lot krijg je bij de start) en het Happy Ouder Evenement. Een feest voor jong en oud.

Als afsluiting van carnaval vindt Et Sebiet plaats. De sleutel van de stad wordt teruggegeven aan de burgemeester en het motto van het volgende carnavalsseizoen wordt bekend gemaakt. Vanaf dit moment is het feest officieel afgelopen voor dit jaar.

Fietsen kun je gratis stallen in de binnenstad. Van 9 tot en met 13 februari zijn er extra fietsenstallingen aanwezig, zoals aan de Spoorlaan ter hoogte van de ABN/AMRO (open van 09:00 tot 4:30 uur, beheerd). Ook met het openbaar vervoer, auto of taxi kun je de stad bereiken.

Lees hier alle belangrijke informatie over de binnenstad.

Luna Kaleas