Door Jonah Szydlowski en Iris Nijssen
Maaike (26) is medewerker van jeugdhulpinstanties Sterk Huis en heeft als tiener begeleiding van deze organisatie gekregen. Volgens haar is het thema van ‘de Week van Het Vergeten Kind’ tegenstrijdig. “De jeugdzorg doet alles wat in hun macht ligt om hulpzoekende kinderen voldoende aandacht te geven. Iedereen die er werkt, werkt er met zijn hart. De zorg verdient namelijk niet genoeg om dit werk uit te oefenen als je het niet leuk vindt.”
Aandacht voor het kind
Bezuinigingen in de jeugdzorg hebben er volgens Maaike voornamelijk voor gezorgd dat er moeilijkheden zijn, waardoor niet altijd de juiste hoeveelheid aandacht aan hulpzoekende kinderen en ouders kan worden gegeven.
Zo zegt ook wethouder Marcelle Hendrickx, van D66 Tilburg. Jeugdzorg zit in haar portefeuille. Volgens haar betekent het kind ‘zien’ ook dat je aandacht moet hebben voor de naasten van het kind. “Vaak zijn het de problemen van mensen om het kind heen die ervoor zorgen dat deze kinderen zorg nodig hebben.”
Volgens Willem Coenen, ambulant medewerker van ‘Self doen wat werkt’, hebben kinderen vaak het gevoel dat er niet echt naar hen geluisterd wordt. Zo zouden er keuzes voor hen worden gemaakt en niet met hen. Dit blijkt ook uit een eerder onderzoek van ‘Ketenbreed leren’ uit 2022 waarin met cijfers en verhalen is vastgesteld waar het misgaat in de jeugdzorg.
Volgens Coenen is het belangrijk dat de jongeren genoeg aandacht krijgen om probleemgedrag, zoals schoolverzuim, vechtpartijen en zelfbeschadiging te voorkomen. “Als de jongeren geen positieve aandacht krijgen, dan zoeken ze dit op een negatieve manier.”
Veel administratie
Een goede relatie met het kind opbouwen, voordat ze starten met hulp is volgens Coenen de beste manier om deze jongeren te helpen. Zo willen ze voorkomen dat hun hulp als gebrekkig wordt ervaren.
Maaike is van mening dat ze goede begeleiding heeft gekregen in het traject. ”Natuurlijk was het soms druk, waardoor je niet altijd evenveel aandacht krijgt, maar dit weegt niet op tegen alle positieve hulp die ik wel heb gekregen.” Ze vertelt dat de vele administratie een hindernis kan zijn: “Iedere actie moet worden verantwoord, dit gaat af van de tijd dat we de jongeren kunnen helpen.”
De organisatie van ‘de Week van Het Vergeten Kind’ ervaart zelf niet dat er ontevredenheid is over het thema van dit jaar. Ze zijn zich ervan bewust dat hulpverleners er alles aan doen om de beste zorg te geven aan kinderen, maar dat een overvloed aan regels, protocollen en tijdsdruk hulpverleners belemmeren om voldoende aandacht te geven. De organisatie benadrukt dan ook dat voldoende aandacht voor hulpverleners belangrijk is, zodat ze hun werk zo goed mogelijk kunnen blijven doen.