Het Bels Lijntje is het fietspad tussen Turnhout en Tilburg. “Sinds 1990 ligt er een fietspad op het oude spoor”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. “Het verbindt steden en dorpen, het verleden, heden en landschappen. De volle toeristisch-recreatieve potentie van het Bels Lijntje wordt nog niet benut.”
Volgens de woordvoerder is ook de omgeving van het Bels Lijntje te weinig bekend bij bezoekers en inwoners. Het is nu een rechte fietsroute, terwijl deze ook zou kunnen dienen als verbinding met de omgeving. Dit wil de gemeente bereiken met zogeheten grensbelevingsroutes. De verwachting is dat de eerste veranderingen plaatsvinden aan het begin van 2025. Denk daarbij aan het plaatsen van straatmeubilair langs de route.
Europese subsidie
Het geld voor het opknappen van het lijntje komt vanuit een Europese subsidie. “Het totaalbudget voor het project is 1.867.250 euro, waarvan de helft ‘eigen’ financiering is”, stelt de woordvoerder. Voor de gemeente Tilburg komt het totaalbedrag uit op 173.860 euro. Voor het project ontvangt de stad de Europese subsidie van 86.930 euro en de eigen bijdrage van 86.930 euro komt daar nog bovenop.
Het bedrag gaat naar het aantrekkelijker maken van de route. “De ontwerpen van het straatmeubilair zijn in overleg met alle gemeenten en partners opgesteld. Denk hierbij aan een rust- en picknickbank, een identificatiepaaltje, informatiebord en fietsensteun. Daarnaast wordt de hele route voorzien van kilometerpaaltjes en vlaggen bij het start-, grens- en eindstation.”
Ecologische verbindingszone
Het gebied tussen Turnhout en Tilburg zou over een tijdje een ecologische verbindingszone moeten worden. “Het ligt grotendeels parallel aan het Bels Lijntje. Deze zone verbindt de Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen, Regte Heide & Riels Laag en het Turnhouts vennengebied met elkaar. Het verfraait het landschap en verhoogt daarmee de aantrekkingskracht en belevingswaarde voor toeristen en recreanten op en rond het Bels Lijntje.”