Woningbouwvereniging heeft het financieel niet makkelijk: ‘Honderd woningen per jaar’

Beeld: Stadsforum/Omroep Tilburg.

René Scherpenisse, directeur van woningcorporatie Tiwos, trekt aan de bel over de financiële uitdagingen waarmee woningcorporaties te maken hebben. Met ruim 8000 woningen in haar beheer staat Tiwos voor de taak om de wachtlijsten voor sociale huurwoningen te verkorten. “Het is financieel niet makkelijk, ook omdat we nog 500 woningen moeten renoveren”, laat de directeur weten.

De woningbouwvereniging heeft plannen om de komende tien jaar gemiddeld honderd woningen per jaar te bouwen. “Dat is financieel niet makkelijk, ook omdat we nog 500 woningen moeten renoveren. Het tekort aan woningen en de wachttijden in de sociale huursector zullen niet snel worden opgelost”, schetst hij.

“We zijn afhankelijk van huurinkomsten en krijgen geen subsidies van het Rijk.”

Het tekort aan woningen komt daarnaast ook door de gestegen bouwkosten en hoge rentetarieven, stelt Scherpenisse. “Tiwos en andere woningcorporaties moeten alles op alles zetten om betaalbare huisvesting te bouwen. Onze financiële situatie wordt steeds lastiger, omdat we afhankelijk zijn van huurinkomsten en geen subsidies krijgen van het Rijk.”

Volgens Scherpenisse is de huidige situatie op de woningmarkt het gevolg van jarenlang falend beleid. Hij wijst met name naar voormalig VVD-minister Stef Blok. Volgens de directeur van Tiwos had zijn beleid grote gevolgen. Verschillende beperkingen op het gebied van sociale woningbouw hebben Tiwos en andere woningbouwverenigingen belemmerd bij het bouwen van nieuwe woningen.

“Van de beschikbare huurwoningen gaat er maar 7 procent naar statushouders.”

Het resultaat? “Een groot tekort aan betaalbare woningen en lange wachttijden voor sociale huurwoningen. We willen meer bouwen en maken daar afspraken voor met de gemeente. Maar we krijgen te maken met veel obstakels, zoals lange procedures, vergunningen en allerlei regelgeving”, aldus Scherpenisse. “De tijd tussen het ontwikkelen van een plan en het daadwerkelijk realiseren van een woning is maar liefst zeven jaar.”

Scherpenisse benadrukt ook dat het onjuist is om het tekort aan woningen toe te schrijven aan specifieke groepen, zoals asielzoekers, statushouders of arbeidsmigranten. “Van de beschikbare huurwoningen gaat er maar 7 procent naar statushouders. Het probleem van het woningtekort is veel breder en ligt niet aan één specifieke groep.”

LEES OOK:
Bouw van sociale huurwoningen steeds moeilijker door hogere kosten
Nul-op-de-meter maar toch sociale huur in Berkel-Enschot
Gemeente gaf miljoenen aan subsidie voor verduurzamen sociale huurwoningen

Edita Saakian