Huizenprijzen in regio Tilburg daalden vorig jaar, maar stijgen nu alweer

Tilburgers kunnen uit meer woningen kiezen.

De gemiddelde prijs voor een koophuis in regio Tilburg is vorig jaar een stukje lager geworden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Al lopen die cijfers wel wat achter, vertelt woningmarktexpert Dirk Brounen.

De cijfers van het CBS zijn namelijk gebaseerd op het moment van de sleuteloverdracht en niet de verkoopdatum. “De cijfers ijlen wat na. Eigenlijk kijk je met deze cijfers een beetje naar de eerste helft van 2023”, stelt Brounen. “Dat betekent niet dat de cijfers waardeloos zijn, maar er zijn inmiddels alweer andere ontwikkelingen.”

Dat de huizenprijzen in regio Tilburg daalden, had een aantal oorzaken. “Het eerste kantelpunt was de inval in Oekraïne en daarnaast kwamen we in 2022 ook uit de lockdown. Het optimisme van de consument kantelde door de hoge energiekosten en de inflatie. Veel mensen dachten hierdoor: laat ik nog maar even wachten.”

Kopen, kopen, kopen

Dat is inmiddels wel veranderd, ook als het gaat om de huizenprijzen in de Tilburg. “Heel veel mensen die vorig jaar hebben uitgesteld, zijn nu aan het kijken”, vertelt Brounen. “Daardoor zie je de prijzen ook weer stijgen, want één ding is zeker: we hebben te weinig huizen.”

Daarvoor heeft de overheid grootste plannen. “De markt is uit evenwicht. Zelfs als Hugo de Jonge driekwart van zijn plannen kan realiseren, is het nog krap. En ik denk niet eens dat hij zoveel voor elkaar krijgt.” Aan bouwen komen we volgens Brounen namelijk helemaal niet toe. “Het aantal vergunningen voor nieuwbouwprojecten is heel erg laag. We zijn een groeiende bevolking en hebben een woningtekort. Ik voorzie de komende vijf jaar nog geen positief beeld.”

LEES OOK:
Aanbod op Tilburgse woningmarkt verdubbeld, minimale invloed op de prijs
Tilburgse woningaanbod stijgt en de prijzen dalen iets

Pieter Soethout