Het debat ging er maandagmiddag nogal fel aan toe. De VVD, het CDA en Lijst Smolders vroegen zich alle drie hetzelfde af: zijn we wel voldoende in gesprek gegaan met de boomteelt en agrarische sector en is er wel genoeg draagvlak om nu een beslissing te nemen?
Zo stelde Broeders van de VVD dat de boomtelers vooral geïnformeerd zijn, maar dat er niet naar ze is geluisterd. Daarnaast gaf hij aan dat er tijdens de vergaderingen met de telers te weinig interactie was, wat voor onnodige spanningen zorgt.
Meer dan een park
Peter van den Hoven (LST) was van mening dat er meer overleg gevoerd moest worden met de belanghebbenden. Er moet volgens hem vooral dieper ingegaan worden op de materie. De stelling van Anne Zouridis van het CDA sloot zich hierbij aan: ‘Oostflank is meer dan het park van Tilburg.’
De gemoederen liepen al snel wat hoger op. De voorzitter moest meerdere malen ingrijpen, omdat gesprekken te ver af gingen van het onderwerp en de inhoud. Zo noemde Van den Hoven zijn collega van D66, Sofia Schampers, ‘niet heel intelligent’. Het is duidelijk dat de partijen het niet eens zijn. Enerzijds zijn er de belangen van de boomtelers en agrarische sector, maar aan de andere kant moeten er 5000 woningen gebouwd worden.
Uitstel van de beslissing
Lijst Smolders kon dit los van elkaar zien. Doordat de infrastructuur en woningbouw van het koersbeleid goed waren, kun je alvast starten met bouwplannen en inrichting. Dan kun je later terugkomen op de landbouw en bomentelers, zodat je die partijen ook tevreden kan houden, stelde hij.
D66, SP, CDA en VVD stonden hier fel tegenover. Zij vinden dat je geen kortetermijnbeslissingen kan nemen over langetermijnplannen. Zo zei Schampers dat de raad op dit moment lijnrecht tegenover de boomtelers staat. “Laten we het koersdocument als inhoudelijk startpunt van het gesprek met de boomtelers gebruiken. Dit zijn de ambities, hoe kunnen we die met elkaar realiseren?”
Broeders stelde voor om de beslissing over het koersdocument Oostflank Tilburg een maand uit te stellen. 50PLUS, VVD, SP, LST, CDA en Lokaal Tilburg stemde voor, D66, PvdD, PvdA en GroenLinks stemde tegen. Met meerderheid van zes van de tien aanwezige partijen werd zijn voorstel aangenomen.
LEES OOK:
Tilburg zit vol, toch 25.000 nieuwe woningen voor 2040