Meer mensen in regio Hart van Brabant kregen vorig jaar een soa

SOA's gestegen in Hart voor Brabant
Een locatie van de GGD Hart voor Brabant | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Relatief gezien kregen meer mensen in de omgeving Hart van Brabant het afgelopen jaar een soa. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD en cijfers van het RIVM. Zo was het percentage van de afspraken waarin één of meer soa’s werden vastgesteld hoger. In 2019 testte 19 procent van alle afspraken positief, terwijl dit in 2023 een stuk hoger was, namelijk 27 procent.

Volgens Lieke van Raay, communicatieadviseur bij de GGD, is dat niet alleen in onze regio het geval, maar ook een landelijke trend. “Cijfers van het RIVM laten zien dat steeds minder jongeren een condoom gebruiken tijdens een one-night stand. Hierdoor worden soa’s makkelijker overgedragen.” De meest voorkomende soa is chlamydia en sinds afgelopen jaar is er ook een stijging in het aantal gevallen van gonorroe.

Voorlichting over soa’s in Tilburg

In de kliniek van de GGD merken ze dat de spreekuren vol zijn, maar een wachtlijst is er nog niet. Mensen die een soa-test nodig hebben, kunnen online een afspraak maken. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen mensen met en zonder klachten. “We richten ons op de mensen die het kwetsbaarst zijn”, vertelt de communicatieadviseur.

Er zijn initiatieven genomen vanuit de GGD om jongeren in te lichten. Zo worden scholen ondersteund in de communicatie en voorlichting richting ouder en verzorgers. Ook zijn er spreekuren op locatie. Bovendien is er in het basisschoolonderwijs en voortgezet onderwijs in Tilburg voorlichting over soa’s. 

Kijk hieronder hoe de Tilburger denkt over onbeschermde seks.

Eline Smits