Drie jaar geleden liet de gemeente voor het laatst echt ambitie zien in het creëren van openbare plekken om te zwemmen. Daar kwamen in 2023 vragen over, omdat de plekken op zich lieten wachten. ‘’Het duurt allemaal veel te lang’’, zegt Frans van Aarle, fractievoorzitter van Lokaal Tilburg.
Het zou, volgens Van Aarle, inmiddels wel duidelijk moeten zijn hoe het onderzoek uit 2021 ervoor staat. ‘’Is er al licht aan de horizon of is er nog geen concrete aanvraag gedaan bij het Waterschap? En als dat wel zo is, dan zou er volgende zomer toch een locatie moeten zijn?’’ De fractievoorzitter zit vooralsnog met veel vragen.
Moeilijk
De gemeente gaf drie jaar geleden aan dat het creëren van een veilige en openbare plek voor zwemwater heel moeilijk is. Er was onderzoek nodig en dat zou dit jaar af moeten zijn. De gemeente gaf aan niet buiten de stadsgrenzen te willen kijken. Van Aarle heeft er weinig vertrouwen in dat de stad binnen een paar jaar een openbare plek heeft voor verkoeling. ‘’We moeten positief blijven. Er zal zeker wel een moment komen dat er meer over gezegd zal worden. Ik hoop dat ik dat zelf ook nog mee mag maken.’’
‘’Er zijn wel openbare zwemwateren in Berkel-Enschot en Udenhout, maar als je in de Reeshof woont is dat veel te ver. Daar ga je niet helemaal naartoe fietsen, dus er moet echt een locatie bij’’, aldus de fractievoorzitter van Lokaal Tilburg.
Versteende stad
Tilburg is een van de meest versteende steden van Nederland. Door weinig groen is de binnenstad gemiddeld vier graden warmer. Veel inwoners hebben dus behoefte aan openbaar zwemwater. Zo zou volgens Van Aarle het Wijckermeer perfect zijn. Het is helaas, net zoals in de Piushaven, illegaal om in te plonsen. Het meer mag daarom alleen gebruikt worden voor duiksport, terwijl het wel helder en goedgekeurd is.
LEES OOK:
Nog zeker twee jaar voordat Tilburg openbaar zwemwater heeft