Frans Kapteijns, de boswachter van Oisterwijk, was ambassadeur voor de boom en heeft ervoor gezorgd dat hij onder de aandacht kwam. “De prachtige kroon en de oude takken maken de eeuwenoude Marialinde zo speciaal. Verder hebben de bladeren een mooie hartvorm en is het een plaatje om naar te kijken in zowel de zomer als de winter.”
Kapteijns is blij dat de aandacht voor bomen toeneemt door de verkiezingen. Hij wil dat mensen beseffen dat we niet zonder bomen kunnen. “Naast het produceren van zuurstof biedt een boom ook koelte, schaduw en houdt hij enorm veel water vast.”
Volgens de Oisterwijkse boswachter is de lagere positie te wijten aan het aantal inwoners van de landen die meededen. “Als we het aantal stemmers per land zouden gebruiken om de winnaar te bepalen, hadden we meer kans gehad op een hogere plek. Maar ik ben daar verder niet bitter over, want de zevende plaats is een mooie eindpositie.” Hij vond de top 10 over het algemeen erg mooi, met enkele mindere uitzonderingen.
Oisterwijk al eeuwenlang toeristische plek
Kapteijns gelooft niet dat er door de aandacht voor de oude linde nu veel meer mensen naar Oisterwijk zullen komen. Volgens hem komen er al eeuwenlang mensen naar de stad. “Voor 1900 bezochten al vijfduizend mensen de stad, mede vanwege de treinverbinding destijds. Ze kwamen voor de operettes, theater en namen altijd al een stukje natuur mee.”
De eeuwenoude Marialinde werd eerder uitgeroepen tot ‘De Boom van het Jaar 2023’ en werd door SBNL Natuurfonds voorgedragen voor de Europese verkiezing. De ‘Heart of the Garden’ uit Polen mag vanwege de overwinning dit jaar een jaar lang de titel European ‘Tree of the Year’ dragen. Een boom uit Frankrijk werd tweede en een bijzondere olijfboom uit Italië werd derde. In totaal deden 15 landen mee aan de Europese boomverkiezing.
LEES OOK:
Oisterwijkse Marialinde gaat voor Europese prijs: ‘Voor mij gaat hij winnen’