Oisterwijk moet 150 woningen per jaar bouwen, maar dat lukt niet

Als de gemeente Oisterwijk zich aan de planning zou houden, zouden er ieder jaar 150 woningen opgeleverd moeten worden. Maar wat blijkt? Er werden de afgelopen zes jaar gemiddeld slechts 82 huizen gebouwd. Maar het zou volgens de gemeente toch allemaal goed moeten komen.

Er is namelijk een prognose gemaakt voor de komende vier jaar. De aankomende jaren ligt het aantal woningen dat wordt opgeleverd in Oisterwijk nog rond het gemiddelde, maar daarna schieten de aantallen omhoog. “In 2026 moeten er 313 bijkomen en in 2027 zelfs 474”, vertelt Casper Boot, fractievoorzitter van PRO Oisterwijk. “Dat heeft er mee te maken dat er best wel een aantal grote bouwplannen aankomen, in Moergestel en Oisterwijk. Die kleine projectjes, van vijf of tien woningen, zetten geen zoden aan de dijk. Als er ergens een stuk grond over is, worden daar in Oisterwijk nogal snel vijf villa’s opgezet.”

Keuzes maken

Dat het de afgelopen zes jaar niet lukte om aan de doelstelling te voldoen, heeft volgens de fractievoorzitter verschillende redenen. “Ik denk dat het als relatief kleine gemeente moeilijk is om alle kansen te pakken. Er moeten keuzes worden gemaakt. Alle projecten moeten serieus worden genomen, maar als iemand zijn uren steekt in kleinere projecten is er nog geen tijd om te beginnen aan de grotere projecten.

Maar dat is nog niet het grootste probleem. “We hebben overal in het land te maken met de stikstofregels en enorm gestegen bouwkosten. Dat zijn de grootste oorzaken voor dat we nu een beetje achter de feiten aanlopen. Het duurt ook zo’n zes jaar voordat een eerste idee voor een woningbouwproject daadwerkelijk gebouwd is. Dat wil zeggen dat de plannen voor 2026 en 2027 al jaren geleden zijn bedacht, maar nog niet uitgevoerd.” Een project uitvoeren duurt dus gewoon erg lang.

Duurder bouwen

Door de gestegen kosten en de stikstofregels is bouwen een stuk duurder geworden. “Volgens mij is betaalbaar tegenwoordig iets van vier ton. Daarvan zeggen wij, dat is niet betaalbaar. Je moet al met twee personen zijn en dan ook nog eens allebei boven modaal verdienen. Daarom vragen wij ons af: waar blijft die 35 procent?”

Hiermee doelt de fractievoorzitter op het deel van de nieuwbouw dat bestemd is voor sociaal. “Op dit moment bestaat twintig procent van alle woningen in Oisterwijk uit sociale huur. Dat moet dus flink omhoog en ik denk dat we de komende jaren bijna de helft sociaal moeten bouwen om dat streefpercentage te bereiken.” Want ook de vuilnisman, zorgmedewerker, leraar en horecamedewerker die je drankje brengt op De Lind moeten gewoon een plekje kunnen vinden in Oisterwijk. “Het kan niet zo zijn dat we alleen bouwen voor de ‘happy few’.”

LEES OOK:
Gemeente geeft aan: ‘Tilburg voorlopig niet op slot’

Pieter Soethout