Betaalbare atelierwoningen voor jonge kunstenaars in Tilburg Noord

De eerste atelierwoningen in Tilburg-Noord (Beeld: Omroep Tilburg).

Samen met Stichting Ateliers Tilburg verhuurt WonenBreburg vier betaalbare en zelfstandige woningen tegen een lage prijs aan jonge kunstenaars uit Tilburg. “Het biedt opkomende kunstenaars een unieke kans om zowel artistiek als sociaal een impact te hebben in de buurt van Tilburg Noord.”

De atelierwoningen worden beheerd door Stichting Ateliers Tilburg, in samenwerking met WonenBreburg. Dit is de eerste keer dat ze zo’n samenwerking hebben met een woningcorporatie. “Er worden zes units geplaatst, waarvan vier als woning dienen en twee als gemeenschappelijke ruimte. De gemeenschappelijke ruimten worden gedeeld door de kunstenaars en bieden een plek om samen te werken en contact te leggen met de buurt”, vertelt Tyrell Kuipers, van Stichting Ateliers Tilburg.

Een band met de buurt

In andere steden zie je een soortgelijke ontwikkeling voor jonge kunstenaars steeds vaker, en nu dus ook in Tilburg. “Tijdens de pitches hoorde ik sommige kunstenaars zeggen dat ze veel moeite hebben om woonruimte te vinden en een aantal gaven ook aan dat ze elders moeten vertrekken. Het is heel fijn om aan die vraag te voldoen.”

WonenBreburg biedt de jonge kunstenaars een korting van 100 euro aan. De atelierwoningen zullen ongeveer 300 euro per maand kosten. Dit is een opvallend lage prijs in de huidige huurwoningmarkt voor een ruimte van 24 vierkante meter. Zulk aanbod is bijna niet te vinden in Tilburg. Hoe heeft WonenBreburg dat voor elkaar gekregen? *reactie afwachten

Beide partijen hadden een idee over welke kunstenaars het beste zouden passen. Een van de belangrijkste criteria was wat de kunstenaars aan de wijk wilden bijdragen. De woonunits worden geplaatst in Tilburg Noord, in de wijk Stokhasselt. Tyrell: “Jonge kunstenaars die hier willen verblijven moeten een band met de buurt hebben en een connectie met Tilburg.”

Kunst als middel

Na een aantal reacties was het tijd voor de kunstenaars om hun plannen te presenteren. Kandidaten werden uitgenodigd voor een pitch waarbij vertegenwoordigers van WonenBreburg, Stichting Ateliers Tilburg en buurtbewoners een definitieve selectie maken. Wat de kunstenaars precies willen bijdragen aan de buurt is aan hen. “Uit de pitches bleek vooral dat ze workshops wilden aanbieden voor buurtbewoners en hun werk wilden exposeren. Kunst wordt gebruikt als middel om contact te leggen met de buurt.”

Het gaat om zes woonunits die in ieder geval voor 5 jaar mogen blijven staan. De eerste unit werd afgelopen dinsdag geplaatst, en eind april zullen de woonunits officieel worden geopend. “Dit zal ook een gelegenheid zijn voor de kunstenaars om zich voor te stellen aan de buurt.”

‘Stad voor makers’

De atelierwoningen blijven een lange tijd staan. Verfrissend, volgens Tyrell. “Normaal gesproken moeten we tijdelijke invullingen vinden, maar in dit geval blijven de units minstens vijf jaar staan.” Of er daarna verlenging mogelijk is, is nog onzeker.

Stichting Ateliers werkt in opdracht van de gemeente. “Tilburg profileert zich als een stad voor makers, en daar hoort natuurlijk ook een plek bij waar gemaakt kan worden.” De stichting heeft als missie om 250 betaalbare atelierruimtes in Tilburg aan te bieden. In de loop der jaren is de behoefte gevoeld om naast het verhuren van ruimtes ook te zorgen dat jonge kunstenaars in Tilburg meer een gemeenschap vormen.”

LEES OOK:
Tilburg presenteert Cultuurplan 2025-2028: focus op diversiteit en ruimte voor makers
Kunstwerken bij het Beatrixcollege: een nieuw initiatief

Edita Saakian