Een Changing Places Toilet heeft onder andere een tillift en volwassenbrancard. Het is een ruimte die groot genoeg is om iemand, van twee kanten, op het toilet te zetten. Rens Willemsen, general manager van het Safaripark: “Door dit toilet kunnen mensen langskomen voor wie dit tot nu onbereikbaar was. Toen we dat hoorden, zijn we hier direct mee aan de slag gegaan.”
In Nederland is de Beekse Bergen de eerste locatie waar het Changing Places Toilet is geopend. In landen als Groot-Brittanië zijn er al ruim 2.200 te vinden. Ook in Nederland moeten er in de komende jaren meer bij komen. Dankzij een schenking van de VriendenLoterij is het streven om dit soort toiletten op dertig locaties in Nederland te openen. Dit zou in de komende drie jaar moeten gebeuren.
Dagje weg
Tijdens de opening vertelden ervaringsdeskundigen over het belang van het Changing Places Toilet. Henk Willem Laan, directeur-bestuurder Stichting het Gehandicapte Kind en ervaringsdeskundige, vertelt over het belang van een dagje weg. Hij heeft een 17-jarige zoon, die hulpbehoevend is. “Iedereen wil mooie herinneringen maken met het gezin, familie of vrienden. Maar niet iedereen kan zomaar het huis uit om eropuit te gaan. Een grote groep kinderen en volwassenen met een ernstige beperking heeft meer faciliteiten nodig dan er in een regulier rolstoeltoegankelijk toilet zijn.”
Marieke van Gastel zit in een rolstoel en vertelt over het belang van de toiletten. “Als kind was het al een probleem dat ik nergens naar een toilet kon, maar dat is het nu nog steeds”, vertelt ze. “Als kind of volwassene met een beperking wil je ook gewoon een dagje weg kunnen, zonder na te hoeven denken of je ergens naar het toilet kan.”