Oisterwijkse jaarmarkt gaat dit jaar misschien niet door

Ter illustratie van Oisterwijkse jaarmarkt
Ter illustratie van jaarmarkt (Bron: Ingrid Wardenaar)

Na dertig jaar heeft de Showband Taxandria besloten te stoppen met de organisatie van de Oisterwijkse jaarmarkt. Door een gebrek aan vrijwilligers is het namelijk moeilijk om het project voort te zetten. Organisator Peter Rozen staat er dit jaar dus alleen voor. “Ik zal er alles aan doen om de jaarmarkt dit jaar en in de komende jaren door te laten gaan.”

Om de Oisterwijkse jaarmarkt door te laten gaan, zullen medewerkers moeten worden ingehuurd. Dit jaar zijn er namelijk geen vrijwilligers beschikbaar om mee te helpen. Om deze reden heeft de Showband aangegeven de jaarmarkt niet meer te kunnen organiseren. Dit besluit is genomen tijdens een extra algemene vergadering.

Rozen geeft aan dat het teruglopende aantal leden daar de oorzaak van is. In de zomermaand juli zijn er namelijk te veel leden op vakantie. “Normaal gesproken heb je zo’n vijf tot twintig vrijwilligers nodig om de markt te kunnen organiseren. Anders zijn er geen mensen beschikbaar voor toezicht en het regelen van het verkeer”, voegt Rozen toe.

Vergunning

Op 15 april heeft organisator Rozen een gesprek met de gemeente om een volledige vergunning te verkrijgen voor de markt. Dit omvat het afsluiten van de straat, het opzetten, houden en afbreken van de markt. “De vergunning omvat alle aspecten die daarbij komen kijken”, aldus Rozen. Zo moet er ook een vergunning zijn voor de verkeersregelaars, EHBO en toezichthouders.

De markt

De Oisterwijkse jaarmarkt was de eerste markt die op een zondag mocht plaatsvinden. “Het zou jammer zijn als de markt niet meer door kan gaan”, zegt Rozen. Sinds 1971 vond de markt plaats op elke laatste zondag van juli en hij werd georganiseerd door Showband Taxandria. Het evenement trok altijd veel inwoners en toeristen aan. Er was ruimte voor ongeveer driehonderd kraampjes die hun producten mochten verkopen gedurende de zomermaand. De markt strekte zich elk jaar uit van het oude postkantoor tot aan de Joanneskerk.

Eline Smits