De Onvergetelijke Kookclub Tilburg voor mensen met dementie bestaat 2 jaar

Het TV-programma Restaurant Misverstand was een groot succes. Geïnspireerd hierdoor hebben Alzheimer Nederland en Resto VanHarte een nieuw project opgezet: Onvergetelijke Kookclubs. Deze kookclubs zijn speciaal voor mensen met dementie en hun partners, familieleden, vrienden of andere mantelzorgers. Het doel is niet alleen een gezellige bijeenkomst, maar ook om mensen met elkaar in contact te brengen.

Sinds april 2022 wordt de Onvergetelijke Kookclub in Tilburg georganiseerd. Inmiddels zijn er maandelijks twee kookclubs en bestaat de club al 2 jaar. Eén van de  kookclubavonden is op de tweede woensdag en één op de vierde donderdag van de maand.  Vanaf maart 2024 vinden beide kookclubs plaats bij Broodje Aap & Linke Soep aan de Reinevaarstraat 55. Voorheen was de locatie Wijkcentrum de Symfonie in Tilburg Noord.

Een kalender bijhouden

Angelique Smulders is de coördinator van de Onvergetelijke Kookclub in Tilburg. “Het is prachtig om te zien hoe juist deze groep mensen samenkomt,” zegt Smulders. Ze is er altijd bij als dat kan en heeft al veel mooie herinneringen gemaakt. “Mijn mooiste herinnering is van een man die ik zelf ook begeleidde die echt een kalender bijhield en elke dag afvinkte tot hij weer kon komen koken en eten.” Volgens haar toont dit hoe graag mensen deelnemen aan de kookclub.

Vanaf maart 2024 is de bijdrage voor de gasten vastgesteld op € 10,00 per persoon per avond. Dit is inclusief een driegangendiner, een welkomstdrankje en koffie of thee na afloop. Tijdens de avonden zijn er nauwelijks verplichtingen. Iedereen kan doen waar hij of zij zich goed bij voelt. De deelnemers koken onder begeleiding van een kok en een vaste groep vrijwilligers. Ze serveren de gerechten en eten samen een heerlijke maaltijd. Per kookbijeenkomst kunnen maximaal tien koppels meedoen.

Mooie herinneringen creëren

De Onvergetelijke Kookclubs bieden een fijne en ontspannen omgeving voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het samen koken en eten zorgt voor waardevolle momenten en nieuwe ontmoetingen. Angelique Smulders benadrukt dat de bijeenkomsten meer zijn dan alleen een activiteit; ze zijn een manier om verbinding te maken en mooie herinneringen te creëren.

LEES OOK:
Bewoonster Corrie opent speciale dementievriendelijke looproute in Goirle

Tristan Kans