Oisterwijk gaat maatregelen nemen tegen wateroverlast na regenbuien

Wateroverlast
De regen in de Heusdensebaan kwam bij deze fietsster tot aan haar enkels (Foto: Toby de Kort).

Na recente wateroverlast in enkele straten in Oisterwijk is het duidelijk dat er actie moet worden ondernomen. Op sommige plekken in het dorp kan het riool simpelweg niet genoeg regenwater verwerken, wat leidde tot overstromingen. Ook deze week wijst de weersvoorspelling niet op droog weer. De gemeente gaat actie te ondernemen.

Het is voor de inwoners van Oisterwijk een terugkerend probleem: nadat een hoosbui dinsdagavond over de gemeente trok, stonden meerdere straten onder water. De riolering bleek niet opgewassen tegen de plotselinge watermassa, met als gevolg: wateroverlast voor Oisterwijkers.

Afgelopen oktober vond een vergelijkbaar scenario plaats. Na een regenbui transformeerde de straten Sprendlingenstraat, Spoorlaan en Ambachtstraat in Oisterwijk in een waar zwembad. Ook een nieuwbouwwijk liep volledig vol met water evenals een vernieuwde brandgang aan de Schraverij. Met dompelpompen probeerde de gemeente de situatie destijds onder controle te houden.

Extra riolering

De vele regenbuien lijken ook in de toekomst een gegeven. Om dit soort problemen voorkomen, kondigt de gemeente Oisterwijk een meerjarenplan aan voor riolering en wegonderhoud. In dit plan staan verschillende maatregelen die per situatie zullen verschillen. Een van de belangrijkste stappen is het aanleggen van extra riolering, vooral op plekken als delen van de Heusdensebaan, waar de wateroverlast ernstig is.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Oisterwijk blijkt uit recente berekeningen dat meerdere gebieden in de gemeente maatregelen nodig hebben. Dit wordt nog meegenomen in een zogenaamde meerjarenplanning. De gemeente zal daarin prioriteiten moeten stellen op basis van welke straten de meeste wateroverlast ervaren. “Het doel is niet alleen om de capaciteit van de riolering te vergroten, maar ook om de kwaliteit ervan te verbeteren.”

Zelf vergroenen

Met samenwerking tussen de gemeente en haar inwoners hoopt Oisterwijk de impact van wateroverlast in de toekomst te verminderen en de omgeving leefbaarder te maken. Naast overheidsmaatregelen worden inwoners aangemoedigd om zelf bij te dragen aan het verminderen van wateroverlast. “Ze kunnen bijvoorbeeld hun tuinen vergroenen en water op eigen terrein vasthouden”, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. Op de website van de gemeente staan tips en richtlijnen, waaronder initiatieven zoals tegelwippen en het aanleggen van geveltuintjes.

wateroverlast
Na wateroverlast in oktober vorig jaar werden door de gemeente Oisterwijk pompen ingezet (Foto: SQ Vision/Toby de Kort).

LEES OOK:
Veel wateroverlast in Oisterwijkse straten, gemeente zet dompelpomp in
Wateroverlast zet door: ‘We mogen het hele kalenderjaar niet programmeren’

Edita Saakian