Staalbergven door hoogwater nog steeds niet open

Staalbergven
Het natuurwater lag eerder dit jaar flink onder water (Foto: Toby de Kort).

Het Staalbergven in Oisterwijk kon zaterdag 18 mei nog niet opengaan zoals verwacht. Door het hevige weer stond het water zo hoog, dat de steiger en het platform onder water kwamen te staan. “Daarom is het niet veilig om te zwemmen in het Staalbergven”, geeft een woordvoerder van de gemeente Oisterwijk aan.

De opening van het Staalbergven laat dus nog even op zich wachten. Als het water gezakt is, moet namelijk de steiger en het platform schoon en veilig worden gemaakt. Het water moet daarvoor tot onder de steiger zakken. Naast het ven is het recreatiebad ook al niet open voor een langere tijd. “Het zwembad heeft onderhoud nodig. Daar wordt over vergaderd”, aldus de woordvoerder.

Als het water in het ven te hoog blijft staan en het recreatiebad dicht blijft, kan het Staalbergven dus niet opengaan. “Er is weinig aan te doen. Het is een natuurlijk proces waar je niet op kunt ingrijpen, dat zou nadelig zijn voor de flora en fauna in het gebied.”

Zwemseizoen

Normaliter zou het Staalbergven in het voorseizoen opengaan vanaf zaterdag 18 mei tot en met vrijdag 6 juli. In het naseizoen is dat vanaf maandag 19 augustus tot en met zondag 1 september. ‘’Bij een temperatuur hoger dan 20 graden is het ven dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur, tijdens het hoogseizoen’’, geeft de gemeente aan. Zo kan er alleen in het water gezwommen worden als het water 18 graden of warmer is, in verband met de veiligheid.

LEES OOK:
Oisterwijk gaat maatregelen nemen tegen wateroverlast na regenbuien

Eline Smits