Gilze en Rijen gaat volledig over op led-straatverlichting

Ter illustratie van led-straatverlichting in Gilze en Rijen
Ter illustratie van led-verlichte straatverlichting in Gilze en Rijen (Bron: Omroep Tilburg)

Het college van gemeente Gilze en Rijen heeft voorgesteld om de laatste straatverlichting, die nog niet met ledverlichting uitgevoerd is, aan te pakken. Zo is 84% van alle straatlampen in de gemeente al met led voorzien. Het plan wordt tijdens de raadsvergadering op 17 juni besproken.

Om de laatste 16% van de straatverlichting te voorzien van led-lampen, is er geld nodig om dat uit te voeren. Daarvoor gaat het college naar de gemeenteraad. ‘’We zien dat er onderhoud nodig is. Dat er toch het een en ander vernieuwd moet worden. Dit kan op de traditionele manier, maar deze lampen gaan meer en meer uit de markt. Dus dit is het moment om het te zeggen in de ogen van het college.’’

Als het college het geld heeft om de klus uit te kunnen voeren, moet ze opzoek naar een aannemer. ‘’Daarna kunnen we een planning maken. Het is de bedoeling dat we dan vanaf 2025 starten aan de led-straatverlichting. Daarna hangt het er nog vanaf hoeveel capaciteit die aannemer heeft en hoe snel we kunnen vervangen’’, stelt Leemans.

Voordeel

De gemeente begon zo’n 4 á 5 jaar geleden met de eerste lampen verwisselen, wat meteen een succes bleek. ‘’Het belangrijkste is dat het duurzamer is. De lampen hebben minder energie nodig, dus bespaart het geld’’, verteld Jeroen Leemans woordvoerder van gemeente Gilze en Rijen.

De led-straatverlichting heeft ook een groot voordeel, omdat de lampen voorzien zijn van slimme software. ‘’De lampen kunnen op afstand gedimd worden en dat vinden mensen wel prettig. Ook kun je op afstand zien als er iets aan de hand is met de lamp’’, aldus Leemans.

LEES OOK:
124 nieuwe woningen in Gilze en Rijen

Eline Smits