Festival OnTrack laat Tilburg zien hoe groot de streetculturescene eigenlijk is

Dit weekend zal de Spoorzone omgetoverd worden voor festival OnTrack. Zowel binnen als buiten zullen er verschillende activiteiten zijn en er zijn zelfs een aantal nationale kampioenschappen. Het is een festival wat vanuit de gemeente komt. “Het belangrijkste is om te laten zien hoe groot de scene in Tilburg eigenlijk is. Omdat ze zelf geen platform hebben om zich te laten zien, vinden we het belangrijk om hier een podium aan te geven”, aldus Yves Beuken, Marketeer Sportstimulering Sportbedrijf gemeente Tilburg.

Heel het weekend is er voor ieder wat wils op festival OnTrack. Zoals Beuken het zelf omschrijft: “Het is een showcase festival, waarbij we Tilburgse artiesten en sporten een plaats willen geven. We laten dus sporten als skaten, freerunnen en boulderen zien. Eigenlijk zijn het sporten die niet heel bekend zijn voor het publiek”.

Maar ook de mensen die doorgewinterd zijn in deze scene zullen dit weekend in Tilburg te vinden zijn. Er zijn namelijk van verschillende leeftijdsklassen nationale kampioenschappen voor skateboarding en freerunnen. “Er komen ook echt toppers richting Tilburg, eigenlijk om hun titel te verdedigen”, vertelt Beuken.

Opkomst

Vorig jaar was de opkomst van festival OnTrack erg hoog met maar liefst 4.500 man. Het weer was dan ook erg goed en het was die dag ook Dag van de Spoorzone. Maar ook dit jaar hopen ze op een goede opkomst, vertelt Beuken. “Ik hoop eigenlijk een beetje op dezelfde opkomst, maar laten we mikken op 3.000 man.

Er is een ding anders dan vorig jaar, want we hebben nu ook twee buitenpodia. Vorig jaar was alles binnen en waren de twee podiums moeilijk te vinden, waardoor het daar eigenlijk heel rustig was. We geven heel veel Tilburgse talenten een podium, die normaal eigenlijk nooit kunnen optreden. We hebben een podium met spoken word en een podium met live hiphop.”

Er zijn dus flink wat dingen te doen in de Spoorzone, zoals workshops van skateboarding en freerunnen. Maar geen zorgen, niet alle activiteiten zorgen voor zweetdruppels op je voorhoofd. Er is een culture- en fashionmarket, je kan een graffiti workshop doen en er zijn buitenpodia waar je van verschillende dj’s kan genieten. Al met al voor ieder wat wils dit weekend.

LEES OOK:
Regenval wordt hopelijk geen probleem bij festival Intents

Isa Hamerlinck