Tilburg University over banden met Israël: academische vrijheid en verantwoordelijkheid voorop

Foto: Pixabay.

Tilburg University deelt, samen met andere universiteiten in Nederland, haar standpunt over de banden met universiteiten in Israël. Dit doet ze in een open brief aan Trouw. In de brief staat dat het van groot belang is om academische vrijheid te behouden. Bij die vrijheid komt ook een verantwoordelijkheid kijken, aldus de universiteit.

“Wij vinden het belangrijk kritische Israëlische wetenschappers niet te isoleren, net zo goed als wij er sterk aan hechten onze Palestijnse collega’s te steunen”, staat onder andere in de open brief.

Kernwaarde

De ondertekenaars van de brief leggen uit veel waarde te hechten aan open, academische gesprekken en open debat, hoe pijnlijk het onderwerp soms ook kan zijn. “Alleen zo blijven we in gesprek en blijft de weg van wetenschappelijke diplomatie open. Maar dat altijd met de bescherming van de individuele academische vrijheid van onderwijs en onderzoek. Zelfs, en ook vooral, wanneer dat moeilijk en soms zelfs pijnlijk is”, leggen ze in de brief uit.

De universiteiten willen hierin geen ‘neutraal’ standpunt innemen. Hiermee bedoelen ze dat ze de handen er niet vanaf willen trekken, maar het onderwerp juist willen onderzoeken. Door middel van de Adviescommissie Samenwerkingsverbanden gaat de Tilburgse universiteit alle invalshoeken goed bekijken.

Wim van de Donk, de rector magnificus, staat bovenaan de lijst van ondertekenaars bij de universiteiten die de open brief hebben ondertekend. Hier is een simpele reden voor: Van de Donk is voorzitter van het rectorencollege.

Palestine Solidarity Tilburg

Rondom de brief is misinformatie ontstaan in de media, namelijk dat de banden officieel niet verbroken gaan worden. Als reactie op die misinformatie heeft Palestine Solidarity Tilburg (PST) ook een brief geschreven.

In de brief van de studenten gaan ze bijvoorbeeld in op het standpunt van de universiteiten om geen individuele wetenschappers te isoleren. PST benadrukt dat ze banden met de universiteiten willen verbreken, maar banden met individuele open willen houden. Dit is bijvoorbeeld in de vorm van een platform bieden voor individuele meningen en onderzoeken.

PST is ijverig over het verbreken van de banden met universiteiten in Israël. “Onze boycot is gericht op samenwerking met instellingen waarvan we hebben bewezen dat ze medeplichtig zijn aan genocide, oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen in Gaza en in heel Palestina”, staat er onder andere in de brief.

LEES OOK:
Het pro-Palestina kamp op de universiteit staat nog steeds sterk

Isa Hamerlinck