Wateroverlast zorgt voor beperkt aanbod gewassen: ‘In 30 jaar nog nooit zo erg gezien’

Boerderijwinkels
Op de foto is een akker te zien waar veel regen is gevallen. Met moeite wordt er sla geoogst.

‘Door de hevige regenval van de afgelopen periode is er momenteel beperkt spinazie beschikbaar’. Dat valt op een bordje te lezen in de supermarkt. Ook boerderijwinkels uit de regio hebben problemen door de vele regen. Zo moet Gerrit Krebaum van Groenten & Fruitwinkel de Braacken creatief omgaan met de producten. ‘Door het slechte weer hebben we een beperkter aanbod’

Regenlaarzen zijn zeker nodig wanneer de boeren het land op moeten. Door de recente regenval zijn er veel plassen tussen de gewassen ontstaan. Niet alleen de grote supermarkten hebben hierdoor problemen met de levering van groenten, ook de boerderijwinkels in de buurt ondervinden moeilijkheden. Gerrit Krebaum van Groenten & Fruitwinkel De Braacken ziet vooral problemen bij de bladgroenten. “Denk aan andijvie, sla of spinazie. Ook hebben boeren moeite met het oogsten van bloemkool en prei,” aldus Krebaum.

Voer voor dieren

Ook Corné van Roessel van boerderijwinkel De Walhoeve heeft moeite met het aanbieden van producten in zijn winkel. “Door het weer hebben we een beperkter aanbod van asperges, peultjes, aardappelen, tuinbonen en boontjes,” vertelt Van Roessel. Daarnaast teelt hij ook voer voor dieren, en daar merkt hij ook problemen. “We lopen zes weken achter op een normaal jaar met inzaaien. Normaal zouden we de voorraad in september oogsten, maar dat is nu niet mogelijk. Sommige percelen zijn nog steeds te nat om in te zaaien.”

Weerapp in de gaten houden

Ook Daniella de Winter, van Zorgtuinderij de Es, laat weten dat hun tuinder overuren maakt. “Zodra het even droog is, gaat hij alles schoffelen. Hij kijkt heel vaak op zijn mobiel om de weerapps te bekijken”, zo laat De Winter weten. Door het natte weer in het voorjaar konden ze pas later het land op. Ook zijn er bepaalde producten niet aanwezig omdat ze het niet konden planten of zaaien. “We hebben bijvoorbeeld een grote oogst spitskolen en tuinbonen gemist.”

“Ik heb dit in 30 jaar nog nooit zo erg gezien”

Krebaum is al sinds zijn veertiende actief in de fruitteelt en runt al dertig jaar zijn boerderijwinkel. “In die dertig jaar heb ik het nog nooit zo erg gezien. Sinds oktober regent het continu. Normaal hebben we nooit last van water, omdat we op hoge zandgrond zitten met goede afwatering, maar het blijft maar komen,” aldus Krebaum. Van Roessel beaamt dit. “Dit hebben we nog nooit zo extreem meegemaakt. Sommige percelen zijn drie weken geleden nog volledig ondergelopen, waardoor we opnieuw moesten zaaien,” vertelt Van Roessel.

Naast de problemen met het water, loopt De Winter ook tegen iets anders aan. “We hebben enorm veel last van slakken. Die houden van het vochtige weer. Ze hebben daardoor veel gewassen van ons opgegeten”, zo laat De Winter weten.

LEES OOK:
Jolijn (31) is boerin en heeft steun van de provincie nodig

Vanessa Spaanderman