Oververhitte Tilburgse woningmarkt bereikt kookpunt: aanbod neemt af en prijs neemt toe

Tilburgers kunnen uit meer woningen kiezen.

De Tilburgse woningmarkt is oververhit. De vraag -en verkoopprijs gaan omhoog, er wordt steeds meer overboden en vaak ook nog eens met hogere bedragen. “Het grote probleem is dat het aanbod terugloopt en weinig aanbod verhoogt de prijzen.”

Het probleem is al jaren duidelijk: er zijn niet genoeg huizen, ook niet op de Tilburgse woningmarkt. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars. Meer mensen willen een huis kopen dan dat er op de markt aangeboden worden. Het gevolg daarvan is dat de prijs omhoog gaat. Alleen stijgen de prijzen op dit moment in Tilburg – net als in de rest van het land – erg snel en tot ongekende hoogtes.

Vergeleken met een jaar geleden is het aanbod met vijftien procent afgenomen. Dat heeft dus invloed op de prijs van een woning. “Het grote probleem is dat het aanbod terugloopt en weinig aanbod verhoogt de prijzen”, stelt Tilburgse makelaar Toine Naber. Al is het belangrijk om onderscheid te maken tussen vraag -en verkoopprijs. De vraagprijs is wat mensen voor een woning vragen en iets anders dan de prijs waarvoor een woning uiteindelijk verkocht wordt. Er kan namelijk meer of minder geboden worden dan de vraagprijs.

Forse stijging

De gemiddelde vraagprijs nam in Tilburg in vergelijking met vorig jaar iets meer dan vijf procent toe. Maar ook vergeleken met de eerste drie maanden van dit jaar is de stijging al meer dan twee procent. “Er wordt steeds hoger gevraagd en de markt neemt die verhoging nog steeds op. De vraagprijzen komen tot stand door vergelijk met andere verkochte panden.” Inmiddels wordt er voor een gemiddeld huis nu 483.000 euro gevraagd. Dat was vorig jaar nog 23.000 euro lager.

Maar de grootste verschillen zitten hem in de verkoopprijs. Die steeg in vergelijking met vorig jaar namelijk bijna dertien procent. Een goede nuance om daarbij te maken in dat de uiteindelijke verkoopprijs lager ligt dan de vraagprijs, maar dat komt vooral omdat er voor vrijstaande huizen een stuk minder wordt betaald dan gevraagd. Voor een gemiddeld huis in Tilburg, en daarbij nemen we dus vrijstaand, hoekwoningen, appartementen en tussenwoningen mee, betaal je bijna vier ton.

Veel en vaak overbieden

Wat daarnaast opvalt, is dat overbieden op de Tilburgse woningmarkt weer de normaalste zaak van de wereld is. Een jaar geleden werd op een kleine veertig procent van de woningen overboden en op dit moment gebeurt dit bij driekwart van de verkochte huizen. Gemiddeld wordt er zo´n 5,7 procent overboden, wat bij een vraagprijs van 350.000 euro neerkomt op een kleine 20.000 euro.

LEES OOK:
Aanbod op Tilburgse woningmarkt verdubbeld, minimale invloed op de prijs

Pieter Soethout