Nick Ringelberg vliegt als hobby al jaren bij pret- en themaparken. Naast het maken van beelden met zijn drone, fotografeert hij ook veel. Al zijn beelden plaatst hij op zijn socialmediakanalen, waar hij duizenden volgers heeft. Die bewuste maandagmorgen ging hij naar de Efteling om beelden te maken van de bouwvorderingen omtrent het Efteling Grand Hotel.
De bewaking kwam toen hij vlak bij Villa Pardoes stond. Hij was daar opnames aan het maken van het braakliggend terrein waar archeologisch onderzoek heeft plaatsgevonden. “Hij begon te schreeuwen dat ik boven een no-fly zone aan het vliegen was. Ik gaf aan dat dit niet zo was en wilde hem zowel de opnames als de vluchtroute laten zien”, vertelt Ringelberg. De bewaker wilde niet kijken, omdat hij druk aan bellen was. Na drie keer het aanbod gedaan te hebben, besloot hij zijn drone in te pakken. “Ik heb hem verteld dat ik aan de voorkant van de Efteling zou staan als hij klaar was met bellen. Dat vond de bewaker niet leuk en vertelde dat ik een ’irritant menneke’ was.”
Uiteindelijk verscheen de politie met twee auto’s sterk. “Onder dwang heb ik mijn ID laten zien. De agent vertelde dat ik boven een no- fly zone had gevlogen en dat mijn drone in beslag werd genomen. Ik betwistte dat en wilde dit laten zien, maar dat mocht niet. Ik was nu verdachte van een strafbaar feit en de drone was het bewijsmateriaal”, aldus Ringelberg. Volgens de agent zou hij boven de Efteling Boulevard gevlogen hebben waar veel mensen lopen. Nogmaals bood Ringelberg aan om zijn vluchtgegevens te laten zien, maar zonder succes. “Ze waren er allemaal op uit om de drone in beslag te nemen.”
No-fly zones voor drones
Als dronevlieger is Ringelberg zich bewust dat hij rekening moet houden met verschillende regels. Zo zijn er bijvoorbeeld no-fly zones waar er niet gevlogen mag worden met een drone. Maar hoe zit dat bij de Efteling? De politie laat weten dat het in principe niet verboden is om boven de Efteling te vliegen. “Het luchtruim is van iedereen, maar er kunnen wel omstandigheden zijn die het wel verbieden om te vliegen. Wanneer er bijvoorbeeld een grote mensenmassa aanwezig is”, zo laat een woordvoerder van de politie weten.
Alleen kijkt de Efteling daar zelf anders naar. “In ons parkreglement staat dat vliegen met een drone niet is toegestaan. Bezoekers van het park gaan hiermee akkoord wanneer zij het park betreden. In dit geval gaat het om iemand die buiten de parkgrenzen de drone bestuurt vanaf de openbare weg. Een gedeelte van de Efteling valt in een no-fly zone vanuit vliegbasis Gilze-Rijen”, aldus een woordvoerder van het pretpark. De Efteling is een beveiligd terrein en heeft daarom ook een dronedetectiesysteem. Zodra er een drone wordt gedetecteerd boven het park, wordt de dronebestuurder aangesproken door de beveiliging en wordt de politie ingeschakeld.
Verhoor pas over aantal weken
Inmiddels heeft Ringelberg een advocaat in de arm genomen. Hij heeft een klacht ingediend bij de politie tegen de agent die zijn drone heeft afgepakt. Volgens Ringelberg toetste de agent in kwestie zijn ‘eigen inbeslagname’. De klacht kan pas in behandeling worden genomen als het onderzoek op de drone is afgerond. Ook heeft Ringelberg een klaagschrift ingediend via de rechtbank over de inbeslagname en de gang van zaken.
Het verhoor vindt pas op 21 augustus plaats en tot die tijd is Ringelberg zijn drone kwijt. Vanwege de vakantieperiode kon het niet eerder. “Het is gewoon pesten en tijd rekken. Ik vind het echt vervelend, want ik wilde mijn drone gebruiken voor mijn eigen vakantie. Daarnaast doe ik soms ook betaalde opdrachten en die kan ik nu ook niet doen.” Ringelberg wordt verdacht van het zodanig deelnemen aan het luchtverkeer dat personen of zaken in gevaar worden gebracht. De Efteling geeft aan op de hoogte te zijn van dit incident, maar dat het nu bij de politie ligt.
De politie is momenteel nog druk bezig met het onderzoek. De straf die boven het hoofd van Ringelberg hangt, wordt door een Officier van Justitie of een rechter bepaald.