“Als ik mensen kan laten lachen en meezingen, kan ik ze vast ook helpen met hun problemen. Bovendien heb ik korte lijntjes met de exploitanten, want de meeste ken ik persoonlijk”, klinkt het zelfverzekerd uit de mond van Benno van Vugt. Als ombudsman rijdt hij in zijn scootmobiel rond op de kermis, maar hij houdt ook nog een spreekuur achter zijn bureau op het Piusplein.
Geknipt voor de functie
Benno is weliswaar zelfbenoemd ombudsman, maar hij neemt zijn taak daardoor niet minder serieus. “Nee, want de mensen betalen al genoeg voor de attracties en daar mag best iets tegenover staan. Ik probeer alle meldingen zo goed mogelijk op te lossen. En wanneer ze het vriendelijk vragen, mogen ze uiteraard ook met mij op de foto. Ik ben de moeilijkste niet.”
Allemansvriend Benno heeft van huis uit een groot sociaal hart en een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Karaktereigenschappen die hem naar eigen zeggen ‘geknipt’ voor de functie maken. “Dat heb ik van huis uit meegekregen. Ik kom uit een gezin van dertien kinderen, waar we voor elkaar moesten zorgen en voor elkaar moesten opkomen”, legt Benno uit.
Eigen ergernissen
Kleine akkefietjes lost de kermisombudsman zoveel mogelijk meteen op. Ingewikkelde kwesties legt hij op een later tijdstip voor aan kermiswethouder Maarten van Asten. “Zodat we de kermis volgend jaar weer beter kunnen maken”, aldus Benno.
Uit eigen ervaring heeft hij ook nog wel wat ergernissen toe te voegen aan zijn dossier. “Fietsen tussen de attracties door, moet verboden worden. Ook die kabeldrempels op straat moeten weg want daar vallen mensen toch over? Zeker voor ouderen die afhankelijk zijn van een rollator is dat levensgevaarlijk. Ze moeten die kabels boven de weg spannen, tussen twee palen aan beide kanten. Probleem opgelost.”
Even was het spannend of Benno van Vugt zijn taak als kermisombudsman wel zou kunnen oppakken. Hij kampte de laatste dagen met gezondheidsproblemen waarvoor hij zelfs moest worden behandeld in het ziekenhuis. “Maar ik ben er weer hoor, met een luisterend oor voor iedereen.” Alleen klachten over geluidsoverlast blijven bij de ombudsman aan dovemansoren gericht. “Dat hoort bij de kermis, bovendien ga ik natuurlijk zelf ook nog een stukske zingen. Wat dacht je dan!”
LEES OOK:
Tilburgse Kermis gaat weer van start: let op deze wegafsluitingen