Tijdens de nacht voor Sophia wordt er door middel van bowlen geld opgehaald voor het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. De organisatie wil een positieve impact maken en het leven van kinderen die daar behandeld worden een stukje vrolijker maken. Voorzitter Henny van den Bosch van de organisatie van de nacht voor Sophia organiseert het evenement al 13 jaar.
Tiende editie
Dit jaar wordt de tiende editie van de nacht voor Sophia gevierd. Ooit begon het evenement in Schiedam, waar Van den Bosch vandaan komt. “Ik werkte bij het bowlingcentrum in Schiedam. Samen met een collega van mij wilden we een bowlingmarathon organiseren die ‘s nachts plaatsvond. Wij waren beiden erg actief in sportbowling en we hadden zoiets: laten we kijken hoe ver we komen. Uiteindelijk koppelde we een goed doel aan het evenement”, aldus Van den Bosch.
Het doel was om minimaal acht teams te hebben die zich zouden aanmelden. Uiteindelijk waren er binnen twee weken zestien teams die zich hadden ingeschreven. “Daar waren we erg verbaasd over en vonden het superleuk.” Helaas moest het bowlingcentrum in Schiedam sluiten en zo verhuisden ze naar Zoetermeer. Ook daar konden ze niet blijven. Na veel gepuzzel gaat de tiende editie dit jaar weer van start: dit keer bij Dolfijn in Tilburg.
Eerste keer in Tilburg
Door corona en de verschuiving van locaties heeft het evenement ruim drie jaar stilgelegen en dat vindt de voorzitter best spannend. “Voor mij is het altijd stressen, maar ik weet dat het altijd goed komt. Inmiddels hebben al vijftien teams zich ingeschreven en staat de teller over de 5000 euro” vertelt hij trots. Tilburg is voor de Schiedammer geen onbekende plek. “In verleden heb ik ook wedstrijden in Tilburg gebowld, dus ik ben hier wel eens geweest.”
Volgens de voorzitter is het een groot feest met harde muziek en veel gezelligheid. In de loop van de nacht spelen de deelnemers in totaal twintig spannende games. Elk team, bestaande uit drie of vier enthousiaste spelers, gaat de uitdaging aan om zoveel mogelijk strikes te gooien. Tijdens het toernooi kunnen de teams ook prijzen winnen. Zo valt er ook prijzengeld te verdelen onder de spelers.
Speelschema
De avond start om 23.00 uur met de eerste zeven games. Na vier uur bowlen is er een oliepauze om de bowlingballen weer in topvorm te brengen. Vervolgens gaan de deelnemers om 04.00 uur weer verder met de tweede 7 games. Om 08.00 uur is er weer een oliepauze en dan wordt er ook ontbeten om de energiereserves aan te vullen. Daarna stappen de spelers om 09.00 uur voor de laatste keer de bowlingbaan op voor nog eens zes games. In totaal zijn de teams dus ruim elf uur aan het bowlen voor het goede doel.
Zelf gaat de voorzitter geen bal gooien. Hij gaat vooral aan de slag met het regelen van verschillende dingen die avond. “We zijn binnen de organisatie met zijn tienen in totaal. Na deze editie gaan we met Dolfijn bespreken hoe we het hebben ervaren. Hopelijk kunnen we hier dan nog wat vaker terugkomen.”