Minister Van Weel bezoekt Tilburg: focus op preventieve aanpak tegen criminaliteit

(Foto: Gemeente Tilburg).

De minister van Justitie en Veiligheid, David van Weel, bracht maandag een bezoek aan Tilburg. Tijdens zijn bezoek in Wijkcentrum Spijkerbeemden in de wijk Groenewoud kreeg de minister een gedetailleerd overzicht van de Tilburgse strategie tegen ondermijnende criminaliteit.

Ondermijnende criminaliteit is een soort misdaad die de samenleving op een verborgen manier beschadigt. Het gaat om misdaden die vaak niet meteen zichtbaar zijn, maar wel grote gevolgen hebben. Denk aan: drugshandel, mensenhandel en corruptie. Ook fraude, waarbij mensen of bedrijven bedriegen voor financieel gewin, valt hieronder.

Het bezoek begon met een reeks presentaties waarin de minister, samen met burgemeester Weterings, ambtenaren en professionals, de Tilburgse aanpak besprak. Na deze presentaties volgde een rondleiding door de wijk om een beter beeld te krijgen van de situatie ter plaatse.

Veilig opgroeien

Tilburg richt zich met haar aanpak voornamelijk op preventie, met als doel te voorkomen dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen betrokken raken bij criminaliteit of verder afglijden. Dit preventieve beleid maakt deel uit van een breder Tilburgs plan dat onder andere de wijken Tilburg Noord en West ondersteunt met extra middelen vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Denk bijvoorbeeld aan de wijkrechters die sinds januari dit jaar actief zijn. Ze zijn elke dinsdag in wijkcentrum Het Kruispunt in Tilburg West te vinden en elke donderdag in Wijkcentrum De Ypelaer in Tilburg Noord.

In essentie behandelen ze eenvoudige rechtszaken direct in de wijk. Dit zijn vaak kleine zaken die een grote impact kunnen hebben op het leven van mensen. Problemen zoals schulden, conflicten in het gezin of tussen ex-partners, schoolverzuim en kleine strafbare feiten. In plaats van dat deze zaken door verschillende rechters worden behandeld, kijkt de wijkrechter naar het totaalplaatje van problemen en zoekt samen met de betrokkenen naar oplossingen.

Burgemeester Weterings benadrukte de noodzaak van deze aanpak: “We willen van Tilburg een plek maken waar jongeren veilig kunnen opgroeien en gelijke kansen krijgen. Onze aanpak is gericht op het voorkomen van criminaliteit bij jongeren. De steun van de minister speelt daarbij een cruciale rol.”

Risicojongeren en criminele families

Het Tilburgse plan, getiteld ‘Grote ambities, kleine stappen, duurzame impact’, moet de nadruk leggen op een persoonsgerichte, wijkgerichte en misdaadgerichte benadering. Dit plan omvat een intensieve samenwerking met de politie, het Openbaar Ministerie, woningcorporaties en maatschappelijke organisaties.

Tijdens het bezoek werden twee specifieke onderdelen van het plan extra belicht: de familieaanpak en laagdrempelige coaching. De familieaanpak is gericht op het ondersteunen van criminele families om uit de criminaliteit te stappen, terwijl de laagdrempelige coaching gericht is op het begeleiden van risicojongeren om uit de criminaliteit te blijven.

Een cliché

Minister Van Weel merkte op: “Voorkomen is beter dan genezen. Hoewel het een cliché lijkt, is het essentieel om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden. De aanpak van Tilburg, met de samenwerking van onder andere de politie en het Openbaar Ministerie, is een goed voorbeeld van hoe je ondermijnende criminaliteit duurzaam kunt aanpakken.”

LEES OOK:
Het bestuurlijk interventieteam kan tot 2025 door, maar is wel afhankelijk van jouw meldingen

Edita Saakian